Sosiale medier påvirker SERP

PageRank

PageRank

For en tid siden startet jeg et lite «eksperiment» på forumet bareblogg.no . Tanken var å se nærmere på OM sosiale medier (da i hovedsak mtp deling) påvirker PageRank og SERP og gjerne også få en tanke om hvor mye det evt betydde. I korthet postet jeg statsene for innlegget jeg skulle bruke og postet dette i forumet der:

«
Det jeg vil DERE skal gjøre er enkelt nok følgende:
Følg linken under til innlegget, og bruk knappen under innlegget (Share knappen altså) til å dele innlegget på twitter, eller facebook, eller Google+ eller hvor dere vil- tror alt som er av interesse innen sosiale medier er på den knappen.

Hjemmelaget elgburger

Før jeg startet lå dette innlegget på 9.plass på google.no for søkeordet «elgburger». Jeg hadde en optimistisk målsetning om å kanskje klare topp-3 da dette er et søkeord med lite konkurranse, noe jeg antok var en forutsetning for å kunne måle en eventuell effekt. Flere av sidene over på listen er dog sider med god PR. Jeg passet på å ikke linke til artikkelen selv i løpet av prosjektperioden, og registrerte alle mine egne delinger i prosjektet. Slik ble antallet delinger ihht tilbakemeldingene jeg fikk:

Delinger ihht svar i forumstråden:
Facebook:4
Twitter:5
Google+:6
Pinterest:3
Linkedin:1
StumbleUpon:1

Totalt 20 delinger altså, da er evt videredelinger ikke talt med men det er grunn til å tro at det er noen få av dem også. Uten at jeg kan si noe om det tror jeg at det er positivt her at delingene er godt fordelt på flere medier, jeg tror det gir en bedre effekt enn f.eks tilsvarende antall kun FB delinger. Det blir dog kun synsing fra min side.

Resultat:
På google.no har artikkelen klatret fra 9.plass til 3.plass i løpet av de 10 ukene prosjektet varte.

Konklusjon:
Sosiale medier har en sterk påvirkning på SERP! Nå må det selvsagt tas endel forbehold, særlig mtp den lave konkurransen for søkeordet. Man flytter seg nok ikke opp 6 plasser for «kredittlån» med 20 delinger på sosiale medier….
Dette er uansett viktig informasjon for deg som har blogg eller nettsted, at bruk av sosiale medier gir trafikk har vi jo visst lenge, men at det direkte påvirker SERP har vært omdiskutert, jeg velger ihvertfall å konkludere med at det gjør det-og skal passe enda mer på den delen av min SEO fremover!

Konklusjon-oppdatering 10.novemer:
Artikkelen har nå gått fra PR0 til PR2. Dette skyldes nok en kombinasjon av at dette prosjektet har gitt den noen innlinker-og de sosiale delinger. Dessverre ikke mulig å måle hva som har betydd mest, det er uansett spennende!

Konklusjon-oppdatering 27.november
Etter at artikkelen har fått noen innlinker (bla herfra) knyttet til dette prosjektet er den nå på 1.plass hos google.no 🙂

8 Comments on Sosiale medier påvirker SERP

 1. Daniel // 17/08/2015 at 8:47 pm //

  Dette er da en alt for liten samplesize for å si noe som helst om noen ting. Det er alt for mange ukjente faktorer til å trekke slike slutninger.

 2. Innlegget har PR1 og ranker på topp 3 for både elgburger, hjemmelaget elgburger og et par andre relaterte søk også 🙂

 3. Har gått over et år nå, hvordan ligger du an nå?

 4. Absolutt, og jo bredere SEO, jo mindre avhengig blir man av tradisjonell ensartet linkbygging som fort kan slå tilbake på en selv.

 5. En god miks av bredden innen de forskjellige måtene å drive SEO på er alltid godt. Jo bredere, jo bedre – så vil det selvfølgelig variere med hvor mye man må bygge i forhold til konkurransen på ordene man vil rangere på.

 6. Frank K. // 12/11/2012 at 2:22 pm //

  Tankevekkende!

 7. Helt enig, med seriøs og gjennomtenkt bruk av sosiale medier vil en få mye gratis over tid!

 8. Tror du har helt rett i denne konklusjonen admin, sosiale media vil nok spille en større og større rolle i søkemotor-plasseringer i tiden fremover.

  En annen ting som jeg også har tro på er å bygge seg selv opp som en «sosial media autoritet», dette tror jeg som nettsideeier/blogger blir viktig fremover.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Sosiale medier og SERP - Webforumet.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.