5 gode tips til kjøp av ved til vinteren

Vinteren nærmer seg med stormskritt og det er på tide å tenke på vedfyringen i vinter! For noen år siden var det skikkelig kaldt i store deler av landet, og med høye strømpriser i tillegg ble mange kjørende desperat rundt og handle den veden som var tilgjengelig til den prisen det kostet-uansett. Det bør en jo helst unngå, så her er noen tips for god og rimelig vedhandling til vinteren!

1. Handle før det blir kaldt! Med en gang det blir kaldt minker lagrene fort og prisene stiger- akkurat nå er det gode priser på ved mange steder pga noenlunde mild vinter ifjor, så nå er tiden å handle ved. Vær obs på at den våte sommeren, særlig på Østlandet har gitt endel dårlig ved-se nedenfor for mer om dette!

ved

Bjørkeved er ofte enkelt tilgjengelig og rimelig

2. Sjekk prisene rundt om-det er STORE forskjeller og bensinstasjonen er som oftest alltid dyrest. Store utsalgssteder (utenom de rene vedutsalgene) gir ofte best pris, særlig om man kjøper mange sekker samtidig. Husk å ta kjøringen med i regnestykket. særlig om du ikke har stor bil og ikke får med deg mange sekker om gangen-kanskje det kan lønne seg å slå seg sammen med en nabo eller kompis/venninne og få tilkjørt et skikkelig lass med en gang? Skal man kjøre noen mil hver vei for å fylle bilen med 5-10 sekker påvirker kjøringen prisen på sekkene endel nemlig. Jeg har de siste årene her i Haugesundsområdet klart å få prisen på veden ned i ca 35kr/sekk(40l) inkludert kjøring, det er en fin pris- jeg er nemlig så heldig at en byggkjede selger ved til god pris mellom jobb og hjem, ergo eliminerer jeg praktisk talt kjøreutgiftene! Penger spart er penger tjent!

3.Ikke la deg lure av størrelsen– ved selges i sekker av forskjellig størrelse og det er ikke alltid dette er like synlig i annonser og på prislapper! Ved selges vanligvis i sekker på 40 eller 60 liter selv om andre størrelser også forekommer. Ved i større kvanta selges ofte i «favner»-og det er lett å bli forvirret! EN ting er å regne om fra 60l til 40l når man sammenligner pris (60l er altså nøyaktig 50% mer enn 40l!) men hvor mye er en favn? En favn er ingen nøyaktig måleenhet, det er en volumenhet og stabling og vedtype betyr endel- fint kappet og stablet 30cm ved vil fylle mer opp en favn enn grovkuttet 60cm ved kastet sammen! Grovt sett kan en si at en favn ved er det samme som ca 38-40 60l sekker ved eller 53-55 40l sekker. En favn ved skal altså inneholde ca 2400l ved før den pakkes i sekker.

4. Ikke kjøp fuktig ved! Dette er nesten det viktigste av alt- ikke bare brenner fuktig ved dårlig, men den gir lite valuta for pengene og den gir mye større belastning på både pipe og ovn! Veden skal ha maks 25% fuktighet men du bør helst ikke gå over 20%-store vedutsalg har ofte fuktmålere du kan låne, dette er ikke noe en kan forvente når en kjøper på bensinstasjonen… Det finnes noen enkle metoder som gir et lite hint om fuktigheten- dunker du to vedbiter mot hverandre vil våt ved ha en dump lyd, mens tørr ved vil ha en høyere skarpere lyd. For bjørk kan du også prøve såpetrikset- smør såpe på ene enden av veden og blås hardt i andre enden-for tørr ved vil du da klare å skumme såpen i andre enden. Ikke helt vitenskapelig men det gir en pekepinn….
PS-mange har en sånn enkel fuktmåler som de bruker før de skal male huset-den funker fint!

5.Brennverdien på ved varierer svært mye, og er en faktor du MÅ ta med i betraktningen. Du kan skjekke brennverdien for de vanligste trsortene her: Brennverdi ved men Bjørk er den vanligste veden og hvis vi forholder oss til den kan vi si at den har middels god brennverdi. Bøk som er mer uvanlig har hele 20% høyere brennverdi, og gran har nesten 20% lavere brennverdi enn bjørk. Dvs at bøk har nesten 50% høyere brennverdi enn gran og dette betyr mye når man skal sammenligne pris!


3 Comments on 5 gode tips til kjøp av ved til vinteren

  1. Det avhenger veldig av frakten, men dersom man skal bruke mye og frakten ikke blir for dyr kan det lønne seg- de har ikke slike tilbud overalt heller såvidt jeg vet. Det blir fort penger av å kjøre frem og tilbake til butikken med bil også.

  2. Har du noe tips til online kjøb af ved? Er det billiger?

  3. Jesper L // 11/12/2012 at 3:10 pm //

    Brennverdi er en viktig faktor. Den bør ikke undervuderes. Enig i at bøk brenner utrolig godt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.