70 år siden angrepet på Norge

Scharnhorst

Scharnhorst

9.april er det 70 år siden den mektige tyske krigsmaskinen angrep Norge (og Danmark) i «Operasjon Weserubung» . Med i angrepet var Wehrmacht(hæren), Luftwaffe(flyvåpenet) og Kriegsmarine(marinen), inkludert blant annet fallskjermtropper og noen av tyskernes største krigsskip som slagkrysserne Gneisenau og Scharnhorst. Dette var begynnelsen på 5 lange år med krig, undertrykkelse og okkupasjon for Norge og Nordmenn.

Gneisenau

Gneisenau

Fra 9.april 1940 vil mange tenke på krysseren Blucher som ble senket av Oscarsborg festning i Oslofjorden, noe som ga Kongen, Storting og regjering tid til å komme seg ut av oslo og unngå fangenskap. Mange av disse var senere sentrale i styringen av Norges krigsinnsats fra London.

Wikipedia har en omfattende artikkel om angrepet på Norge og Danmark som anbefales på det sterkeste:
Weserubung

Bilde: Det engelske slagskipet Warspite i kamp med tysk artilleri utenfor Narvik 1940. Bildet fra Wikipedia Commons, Imperial War Museum opphavssted.

Warspite HMS

HMS warspite

3 Comments on 70 år siden angrepet på Norge

 1. Tommy Jansen // 10/04/2010 at 12:22 am //

  Jeg fikk av min mormor , et ark med info.
  Som de lagde/trykte i gamle meieriet på Grønnland/heimdalsgt.

  Brevet heter :
  «Vi krever»
  Det er om at tyskerne har lagdt nned våpena og at «stripene » ikke skal beshandles enn andre til domstolene har avgjort saken deres.
  Mormor og de andre som jobbet på meieriet trykket disse i kjelleren på meieriet og syklet rundt i Oslo å kasta disse papirene ut på gatene , mens de syklet rundt i sentrum.
  dette var 9-10 mai-45.
  Jeg har dette papiret enda innrammet.

  Tommy

 2. Øøøhhh…..hæ?

 3. Og hvor ville vi vært i dag om det ikke var for Polsk innsats og de få av våre menn som var villige til å bryte med allmenn tafatthet og gjøre en innsats?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.