Anmeldelse: Judas Priest Nostradamus

Judas Priest Nostradamus Foto:Sony-wikimediacommons

Judas Priest begynner snart på sin avslutningsturne jorden rundt-det blir en ny tidsalder for Heavy Metal, for pionerene fra Birmingham har vært med i 40år…da teller jeg riktignok med årene uten Halford, som jo er omtrent det samme som å telle masturbering som samleie…. I den forbindelse tar jeg på meg et noget ambisiøst prosjekt-jeg vil anmelde alle platene bandet har gitt ut, inkludert LIVE-album . Det kan ta litt tid…men noe må jeg jo gjøre mens jeg venter på 15.juni da metalens yppersteprester inntar Bergen med meg i menigheten foran Grieghallen!

TIPS: Boka «Defenders of the Faith» av Neil Daniels er et MUST HAVE for alle Judas Priest fan!

Jeg begynner med den kanskje vanskeligste plata av dem alle-Nostradamus fra 2008. Hva i alle dager er dette? Metalopera? Helt umulig å plassere dette i en genre, men dette konseptalbumet har jeg dog blitt veldig glad i. Lange melankolske partier avbrutt av hissige trommer og Halfords trang til å presse de høye tonene satt sammen med en (kanskje noe ukorrekt innimellom) tolkning av Nostradamus sitt liv og leven. Dette var noe helt nytt fra Judas Priest da plata kom og den ble generelt griseslaktet opp mot Priests forrige album som var den «klassiske» HeavyMetal plata «Angel of Retribution» i 2005. Riktignok vil den erfarne «Defender of the Faith» fan raskt kjenne igjen elementer fra f.eks «Sad Wings of Destiny» albumet(1974) og «Sin After Sin»(1977) men da snakker vi pokker meg 30 års mellomrom altså….

Sjelden har klisjeen «den vokser på deg» passet bedre enn på denne platen spør du meg. Første gjennomgang var jeg på nippet til å skru av hele greia og sette på «Painkiller» og mimre istedet…. men plata ble nå stående på et par runder og plutselig merket jeg at jeg sang med i den grad det jeg gjør i det hele tatt kan kalles å synge. Enkelte sanger begynte å skille seg ut, og jeg tenker da blant annet på Akt 1 nr 4 og 13 (Revelations og Persecution). Denne plata inneholder rett og slett endel knallgode metallåter! Jeg hopper direkte over til Akt 2 og sang nr 5 «Visions»-dette er kanskje albumets sterkeste låt etter min mening, en herlig blanding av klassisk metal, og den noe forførende stemningen fra resten av Nostradamus-albumet, en sang som har gjort slitt til at volumknappen på stereoen er noe slitt etterhvert. Når dette er sagt må det sies at det er endel svake spor på albumet også, særlig akt 2 inneholder en del låter som blir i overkant pompøse, rolige og litt «mye Halford» liksom.

Heldigvis tar det seg skikkelig opp på slutten og Akt2 nr 9 «Nostradamus» er helt på linje med tidligere låter som «Demonizer»(2005) og «All Guns Blazing» (1990) etter min mening. Vi snakker hard,klassisk Metal av godt gammelt NWOBHM kaliber! Siste sporet «Future of Mankind» runder det hele av på en flott måte-bare i introen kan vi dra kjensel på minst 3 klassiske metallåter fra de siste årene, Halford drar ned i dypet avstemmerepertoaret sitt før han drar på utover og avslutter i tung, klassisk Priest stil.

Future of Mankind
These visions of the world
Created in my mind
I made them all begin
The future of mankind
Reveals what must be done
To manifest through time

Nostradamus-2008 SONY BMG EPIC
Akt 1
1. «Dawn of Creation» – 2:31
2. «Prophecy» – 5:26
3. «Awakening» * – 0:52
4. «Revelations» – 7:05
5. «The Four Horsemen» – 1:35
6. «War» – 5:04
7. «Sands of Time» – 2:36
8. «Pestilence and Plague» – 5:08
9. «Death» – 7:33
10. «Peace» – 2:21
11. «Conquest» – 4:42
12. «Lost Love» – 4:28
13. «Persecution» – 6:34

Akt 2
1. «Solitude» – 1:22
2. «Exiled» – 6:32
3. «Alone» – 7:50
4. «Shadows in the Flame» – 1:10
5. «Visions» – 5:28
6. «Hope» – 2:09
7. «New Beginnings» – 4:56
8. «Calm Before the Storm» – 2:05
9. «Nostradamus» – 6:46
10. «Future of Mankind» – 8:29


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Anonym

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.