Den feite fare

Van Gogh "Skull with burning cigarette" 1885

I mange tiår snakket verden om den «Røde fare» (altså kommunismen) før vi ble kvitt mesteparten av det spetakkelet. Så begynte man å snakke om Nostradamus og den «Gule fare» (les:Kinas vekst) og hvor skummelt dette var på sikt. Nå snakker man om den feite fare-fedmeepidemien som sprer seg som en pest over den vestlige verden mens gutta i sukkerbransjen og slankeindustrien ler hele veien til banken.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Norge (Nord Trøndelag mer bestemt, den har gått over 30 år og er en av de mest omfattende helseundersøkelsene i verden) er fedmen kommet for fullt i Norge også:
Ifølge undersøkelsen ligger 75 prosent av mennene nå over normalvekt, opp fra 50 prosent på 1980-tallet. Økningen har vært størst i andelen med fedme (kroppsmasseindeks over 30).
Andelen kvinner over normalvekt har gått opp fra 43 til 61 prosent.
Det var vektøkning i nesten alle aldersgrupper, men mest hos unge voksne, og betydelig mer hos menn enn kvinner.

Hvor farlig er denne fedmen, hvordan kan vi beskytte oss-og hva skal vi gjøre med de feite?

Det første er enkelt-fedme er uhyre farlig! Det er farlig for den enkelte og det er farlig for samfunnet. Den enkelte får dårligere helse, og samfunnet må betale for det. Det er litt som med røyking men det finnes dessverre ingen ekstraskatt på junkfood og manglende trening.

Hvordan kan du beskytte deg? Ganske enkelt- ved å spise fornuftig og trene regelmessig.

Hvordan man skal forholde seg til de feite er et vanskelig spørsmål. Det viktigste er selvsagt å unngå enhver kontakt i den grad det er mulig. Ikke inviter dem med på kino eller kafe, ikke spør om de vil være med å gå tur eller spille fotball. De er jo feite og har sikkert ikke lyst å bevege seg i det hele tatt, så spar deg tiden og anstrengelsen ved å spørre. Dersom du skulle måtte tilbringe tid med en feit person er det noen viktige grep du kan ta for å forsikre deg mot at det skjer igjen: Pass på at vekt blir et tema, uansett hva dere egentlig snakket om, og sørg for at personen forstår at overvekt er et spørsmål om vilje og ikke noe annet. Er det mat eller drikke involvert i samværet, pass på å gi den feite et strengt blikk dersom han/hun forsyner seg av noe som helst annet enn gulrøtter og vann uten kullsyre. Følg gjerne opp med spørsmålet «Har virkelig DU godt av det?». Slik hjelper du den feite å bli slankere og lykkeligere, og du kan legge deg med god samvittighet den kvelden!

MEDIA
vg vg

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.