Den ukjente krigen

Hvor tar tankene dine deg når du hører ordet ”krig ? Du tenker mest sannsynlig på Afghanistan, eller Somalia-kanskje Irak eller afrikanske konfliktområder som Nigeria. Det mange ikke vet er at en av verdens blodigste konflikter-om ikke den blodigste -foregår like over USA`s grense-i Mexico.

Delstatene med rød farge er statene der kartellene har mest makt

For tre år siden erklærte Mexicos president Felipe Calderón krig mot narkotiakartellene i landet, etter sterkt press fra USA. Siden den gang har volden eksplodert til ufattelige nivåer. I grensebyen Ciudad Juarez med 1.3 millioner innbyggere har det hittil i 2010 blitt begått over 3000 drap. Det ville tilsvart ca 1400 i Oslo (etter folketall), altså 4 drap til dagen. Det er vanskelig å begripe. Av disse over 3000 er 140 politifolk. Det skjer så mange drap at myndighetenes offisielle oversikt ikke klarer henge med. Til sammenligning er ca 2000 soldater fra NATO styrken drept i Afghanistan siden 2001…. Ciudad Juarez er en av byene i verden med størst økonomisk vekst pga avstanden til USA (I praksis er det nesten bar en elv som skiller byen fra USA). Arbeidsledigheten er rapportert til 1% og handelen blomstrer. Allikevel har byens næringsforening bedt FN overta kontrollen av byen… Volden går i stor grad utover kvinner, og de siste 10 årene er MINST 1000 kvinner enten drept eller antatt drept i forbindelse med seksuelle overgrep i byen.

Totalt anslås det at krigen mot narkotika i Mexico har kostet over 30 000 menneskeliv de siste 4 årene. Hver gang myndighetene lykkes med å fengsle eller drepe en av lederskikkelsene i kartellene, eksploderer volden mellom de gjenværende som kjemper om å fylle tomrommet. Fortjenesten er enorm, og det er ikke mangel på villige hender i Mexico virker det som.

Våpen og kontanter beslaglagt av politiet i Mexico og DEA

I kjølvannet av volden og pengene følger korrupsjon og mangel på pressefrihet. Journalister og avisredaktører likvideres om de er skriver for kritisk om kartellene, politfolk, ledere i delstatene osv henrettes ukentlig, og resten tvinges til taushet, ineffektivitet eller korrupsjon. Nylig ble det avslørt at kriminelle ble skysset ut av fengsler om natten for å begå drap for kartellene. I tillegg til lokale og føderale politistyrker er det satt inn nærmere 50 000 soldater for å bekjempe volden og narkotikahandelen men Mexico taper krigen.

Bilsjekken er ikke helt som i Norge…

Det er vanskelig å se hvordan Mexico skal løse denne situasjonen. Å legalisere narkotika anses ikke som et alternativ av verken Mexico eller USA (USA er hovedmottaker av narkotikaen fra kartellene) og å gi opp kampen er heller ikke noe alternativ. Imens fortsetter befolkningen i store deler av Mexico å leve i frykt og usikkerhet…

Ikke bare bare….

Hovedkildene er:
en.wikipedia.org/wiki/Mexican_Drug_War
en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Mexican_Drug_War
articles.latimes.com/2010/apr/14/world/la-fg-mexico-toll14-2010apr14

4 Comments on Den ukjente krigen

 1. … men det må nevnes at Mexico har mye annet fint å by på, altså. Det er ikke veldig farlig å reise hit så lenge du holder deg unna de verste områdene.

 2. Jonas // 21/12/2010 at 6:39 am //

  Et godt innlegg, og en vanskelig konflikt å sette seg inn i.

  Det ligger ufattelig mye penger i smugling av narkotika (hovedsaklig mariujana) og mennesker over den sørlige grensa til USA. Til gjengjeld finner ufattelig mange våpen veien over grensa fra USA til Mexico.

  Det er to faktorer her som så og si er grunnlaget for den «krigen» som utspiller seg idag:
  Det faktum at marijuana, som kan produseres i stor skala med få ressurser, er ulovlig i begge landene, og derfor kan selges med en skyhøy profitt. I tillegg er grensa mellom USA og Mexico en grense mellom det hvite, rike Nord-Amerika (USA og Canada) og det fattigere Latin-Amerika – en landegrense som skaper frykt hos egoistiske amerikanere og håp hos mange av deres fattige naboer i sør. Et velstandsskille uten like.

  Nå ser det imidlertid ut til å ha eskalert så mye at ingen finner noen god løsning på problemet. Og de mindre gode løsningene later til å gjøre det hele enda verre.

  Jeg så «Machete», en ganske morsom og nesten for kul film regissert av Robert Rodriguez om temaet på kino her i Mexico. Det var en spesiell opplevelse. (Den er helt sikkert verdt å se i Norge også, altså)

 3. Dèsirèe Hafstad // 19/12/2010 at 10:20 am //

  Kan jeg få spørre om hvor du har fått tilgang til disse tallene? Og hvilke kilder du har brukt? Synes det var veldig interesant lesing og godt skrevet nemlig.

2 Trackbacks & Pingbacks

 1. Hvor mye trafikk kan man hente i fra Blogglisten / Twingly og lignende tjenester
 2. Matmoro

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.