DLD-Rettighet eller rettferdighet?

Personvern-til hvilken pris?

En av vinterens store politiske saker har vært innføring av det som oftest bare kalles DLD-DataLagringsDirektivet. Pr skrivende stund (16.mars) ser det ut til at Norge vil følge EU og innføre dette, da Ap vil få nødvendig støtte av Høyre i Stortinget i denne saken.

La meg først si litt om hva DLD er-dette blir veldig forenklet og jeg anbefaler alle å søke om mer informasjon, . DLD handler i korthet om lagring av informasjon knyttet til telefoni og internett, eller mer spesifikt-hvem som gjør hva, når og hvor:

Telefoni:
* Når du kommuniserer og hvor lenge
* Hvem du kommuniserer med
* Hvor du befinner deg når du kommuniserer
* Opplysninger som identifiserer telefonen din

Internett:
* Når du sender epost
* Hvem som er mottaker
* Når du går på nettet
* IP-adressen din
* Hvor lenge du er koblet opp
* Opplysninger om utstyret du bruker

Som mange andre er jeg skeptisk til DLD-egentlig litt sånn generelt skeptisk til det meste som smaker av Orwells «1984», STASI og denslags. Overvåking er og blir noe dritt, selv om de aller fleste av oss-inkludert meg selv- innser at en viss grad av overvåking må vi akseptere skal politi og rettsvesenet kunne fungere. Spørsmålet er hvorvidt DLD er å gå for langt. En leder i tidligere Øst-Tyskland uttalte en gang at «For at DU skal være trygg må JEG vite ALT«-ingen vil vel se til DDR når det gjelder spørsmål som gjelder personvern i 2011 for å si det sånn.

Den store endringen ligger innenfor bruk av internett og lagring av IP-adresser og ikke minst-hvor lenge disse lagres. For telefoni er det små forskjeller-de fleste som gidder kikke på en spesifisert telefonregning vet at her er det meste i arkiv allerede. Hva betyr disse endringene for meg og deg? Vel-i utgangspunktet ingenting direkte- det er jo ikke slik at telefonsamtalene tas opp på bånd og hvem Ola og Kari snakker og mailer med er stort sett uinteressant for de aller fleste inkludert staten. Det er først når Svarte Petter og Spøkelseskladden begynner ringe og maile til hverandre det begynner å bli interessant for politimester Fiks og Mikke. (Nevnte herrer har forøvrig aldri hatt noe særlig respekt for verken personvern eller Petters rettigheter men det er en HELT annen diskusjon.)

Hva kan DLD brukes til da, det kan jo være et interessant spørsmål siden jeg nå har slått fast at DLD medfører en økning i samfunnets rett til å overvåke deg som privatperson. Hvorfor skulle noen ville gjøre det? Svaret er jo selvsagt gitt-for alle er ikke som meg og deg, det finnes kriminelle der ute, og betraktelig verre enn Svarte Petter og Spøkelseskladden er mange av de også. Dette viser tydelig igjen i hvem som VIL ha DLD innført- det er Politiet, Kripos og Økokrim som ivrer for DLD og får fullt støtte fra AP og deler av Høyre. (Samtidig vil kanskje noen si at når både Rødt og Frp er imot noe er det kanskje ikke så verst…) Kritiske røster hevder forøvrig at Politiet og Kripos overdriver behovet for DLD.

Dette ble både langt og samtidig for kort om et veldig viktig tema, som vi nok får høre mye om utover våren.

Min konklusjon? Tja-jeg er egentlig imot-sånn prinsippiellt kan man si. Samtidig er det enkelte momenter og enkeltsaker som får meg til å bli veeeldig i tvil…..som disse:
Kripos må droppe overgrepssaker fordi IP-adresser ikke lagres

Stor pedofiliring avdekket-ingen i Norge arrestert grunnet slettede IP-adresser

Kilder:
Datatilsynet.no
arbeiderpartiet.no
kripos.no
wikipedia.org
+et utall mer eller mindre relevante og interessante blogger,nyhetssaker og nettsider

10 Comments on DLD-Rettighet eller rettferdighet?

 1. Det er ikke mangel på data som gjør at politiet ikke får tatt forbrytere. De henlegger til og med saker hvor alle opplysningene er innhentet for dem, og alt de trenger å gjøre er å arresterer kjeltringen.

  Problemet er at vi har politikere som ikke skjønner hva de driver med:

  http://www.sisteskanse.net/2011/04/politisk-korrekt-kriminalbekjempelse/

 2. Goofballs // 06/04/2011 at 5:28 pm //

  JA TIL FOLKEAVSTEMNING OVER DLD!!

 3. Jeg er imot, fordi det vil bli misbrukt..før eller siden. At det finnes pedofiliringer, skatetsnytere (gjett om de vil bruke det der) og terrorister er ikke grunn god nok til å innføre DLD og sette alle under overvåking.

 4. Walter Westinghouse // 28/03/2011 at 4:13 pm //

  DLD = landssvik på linje med Nygaardsvold og 1940.

 5. Sindre // 17/03/2011 at 9:20 am //

  Ang å ta denne saken til inntekt for å innføre DLD. Denne saken er etterforsket i tre år. Da er det litt merkelig at de i løpet av denne tiden ikke har klart å knytte et eneste norsk abbonement til en ip-adresse vel ? Det forteller meg at det er større problemer med etterforskningen enn at vi sletter logger etter 1 mnd i norge.

  Det er veldig raskt å godta DLD når det kommer til slike følelsesmessige saker, men problemet er at man har ingen garantier for at DLD vil løse disse utfordringene. Det største problemet er imidlertid at DLD er så mye mer omfattende. Dersom forslaget var å lagre opplysninger som knytter et abbonement til en ipadresse i f.eks. 6 måneder så ville dette være noe mange DLD motstandere kunne gå med på (sannsynligvis meg inklusive). Istedet skal de ha så veldig mye mer informasjon og spiller slike «pedofilikort» for å oppnå det!

  NEI TIL DLD

 6. Anonym // 17/03/2011 at 1:38 am //

  ‘Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.’ Benjamin Franklin

 7. Jeg var mot DLD inntil denne pedofiliringen på ca. 70.000 personer ble oppdaget. OK, jeg liker ikke at Sjonkel Rolf vet hvor jeg er eller hva jeg holder, men jeg har ikke en kriminell hjerne og driter i denne sporingen. Det går nemlig begge veier dette, det kan også bevise min uskyld i saker.

  MEN, når barn er inne i bildet på denne måten, glemmer jeg litt av mine krav til personlig frihet. Jeg vet at dette er kun en del av det totale bildet, men jeg mener vi burde strekke oss litt for barns trygghet.

  Hvis vi kunne fått er uhildet og upolitisk dommer/advokat/jurist-panel til denne jobben, er jeg ikke lenger sikker på om jeg er i mot dette lenger.

 8. Libertas // 16/03/2011 at 10:13 pm //

  DLD-saken har vært den enkleste politiske saken jeg noen gang har konkludert i.

  NEI!

  Meldte meg ut av Høyre pga dette.

 9. Takk for det 🙂 Vanskelig sak å skrive om -og konkludere i….

 10. Fin artikkel!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.