Forfatter Carl Hiaasen-anmeldelser og mer

carlhiaasen

3 av bøkene til Carl Hiaasen

Fra wikipedia:Carl Hiaasen (født 12. mars 1953) er en amerikansk forfatter og journalist, født i Plantation, Florida (av norsk familie).

Han har skrevet en rekke sarkastiske romaner med handling fra Florida. Mange av historiene dreier seg om korrupte forretningsfolk og politikere, overgrep mot miljøet og truede (eller truende) dyr. Bøkene er ikke kriminalromaner i vanlig forstand, men en vanlig del av plotet er at noen dør under tragikomiske omstendigheter.
Hiaasen har siden 1976 vært spaltist i avisen The Miami Herald.

Jeg ble anbefalt Carl Hiaasen for kort tid siden, og må si at jeg har falt totalt for skrivestilen hans. Absurde situasjoner, originale (og geniale) persongallerier og ikke minst- en kreativ og lettlest skrivestil som gjør at jeg ikke blir lei. Heldigvis er han en produktiv forfatter! (Anmeldelser av bøkene jeg har lest lenger ned)

Romaner
* 1981: Powder Burn, sammen med Bill Montalbano
* 1982: Trap Line, sammen med Bill Montalbano
* 1984: A Death in China, sammen med Bill Montalbano
* 1986: Tourist Season (på norsk: Turistsesong, 1992)
* 1987: Double Whammy (på norsk: Farlig fiske, 1993)
* 1989: Skin Tight (på norsk: Huden full, 1994)
* 1991: Native Tongue (på norsk: Hjemme verst, 1995)
* 1993: Strip Tease (på norsk 1994; filmatisert som Striptease, 1996)
* 1995: Stormy Weather (på norsk: Bedratt av vinden, 1996)
* 1996: Naked Came the Manatee (kapittel «The Law of the Jungle»)
* 1997: Lucky You
* 2000: Sick Puppy
* 2002: Basket Case (på norsk: Splitter pine, 2003)
* 2002: Hoot (under filmatisering; på norsk: Uhu, 2005)
* 2004: Skinny Dip (på norsk: Nakenbad, 2005)
* 2005: Flush (på norsk: Rett i dass, 2006)
* 2006: Nature Girl (på norsk: Et naturbarn, 2007)
* 2009: Scat (på norsk: Drit og dra, 2009)
* 2010: Star Island

Andre utgivelser
* 1998: Team Rodent: How Disney Devours the World
* 1999: Kick Ass: Selected Columns of Carl Hiaasen, redigert av Diane Stevenson
* 2001: Paradise Screwed: Selected Columns of Carl Hiaasen, redigert av Diane Stevenson
* 2008: The Downhill Lie

Anmeldelser:(Oppdateres)

Farlig fiske
Privatdetektiven R. J. Decker engasjeres av Dennis Gault for å bevise at en av konkurrentene i en fiskekonkurranse jukser. Han stusser litt over at Gault er villig til å betale 50.000 dollar, men det viser seg snart at konkurransen langt fra er noen lek. Gault trues av leiemordere, og flere blir drept, og hele tiden ligger Decker heller et skritt bak enn ett skritt foran gjerningsmannen. Boka er full av bisarre figurer som Skink og «Mr.Double Whammy», svart humor og viltre krumspring. Setninger som «Skink grillet puddelen til legen i bakhagen» kan ikke forklares- les boka, og le med du også mens plottet beveger seg fremover i alt annet enn rette linjer-heldigvis!

Uhu
Uhu er av Hiaasens bøker for unge. Den følger mye samme stil som hans krimbøker for voksne, med friske personligheter, kamp for miljøet og underfundige vendinger i historien. Også for voksne er boka underholdende, og den kan anbefales som «lett»lektyre for voksne, og som god krim for unge.
Utdrag:
Hvis Dana ikke hadde kjørt tomlene sine inn i Roys tinninger og most ansiktet hans mot vindusruta i skolebussen, så hadde Roy aldri oppdaget den løpende gutten. Han stakk av fra skolebussen, uten skolesekk, og – merkeligst av alt – rømlingen var barbeint.

Rett i dass
Rett i dass etterfulgte «Uhu»(se over) i Carl Hiaasen sin rekke med ungdomsbøker, og som «Uhu» raste også «Rett i dass» («Flush» på originalspråket) rett inn på bestselgerlistene i USA. Miljøet er igjen lagt til Florida, handlingen er preget av miljøspørsmål og friske karakterer man fort blir begeistret for. Selv om boken er ment for ungdom er dette god underholdning også for oss voksne! Bokas helter Noah og Abbey må ordne opp når den lokale skurken tømmer kloakken sin rett i sjøen uten lov og havner opp i mange spennende og morsomme situasjoner underveis. Storartet underholdning igjen fra Carl Hiaasen, en bok det er vanskelig å legge fra seg rett og slett!
«Et øyeblikk lurte jeg på hva far hadde tenkt hadde han sett meg der, innelåst på Havfruetoalettet på Coral Queen. Foreldredelen av ham ville vært forbannet fordi jeg snek meg ombord,mens naturelskeren ville vøre stolt fordi jeg prøvde å ta Dusty Muleman»
«

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Carl Hiaasen, anbefalt forfatter | Manneblogg

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.