Fra Mars og Venus?

Det sies at menn er fra Mars og kvinner er fra Venus. Veldig ofte tenker nok begge kjønn at dette må stemme. Hvordan er det mulig at to mennesker kan tenke og ikke minst være så ulike? Dette spørsmålet skal vi la ligge ubesvart her.

Men vi skal se på ting i hverdagen som menn kanskje gjør mer eller oftere enn kvinner, både jobb og fritidsaktivitet.

Ting menn (muligens….) gjør bedre enn kvinner
I gamle dager var det viktig med kjønnsroller. Mannen skulle være ute å jobbe å tjene penger, mens kvinnen skulle være hjemme å ta seg av hus og barn. Men nå har vi jo likestilling og det forventes at mannen skal kunne gjøre akkurat de samme tingene som kvinnen, og motsatt.

Det er en myte som sier at menn er bedre sjåfører enn kvinner. Det florer så utrolig mange videoer på nettet av kvinner som for eksempel ikke greier å rygge eller parkere skikkelig. Av en eller annen grunn er det morsommere for menn å se at det er kvinner som ikke får det til, enn menn. Tror neppe at menn ville hatt det like morsomt å se på videoer av menn som ikke kan rygge eller parkere (ja, de finnes også). Menn flest har interesse av biler, noen mer enn andre. Kvinner på sin side er ikke like opptatt av det som menn. Dermed vil kvinner tilbringe mindre tid med og rundt biler enn menn. For mange menn er bilen mer enn bare en bil. For noen er det det kjæreste de har, og til og med mer “verdifull” enn dama. For disse gutta er det kun bil som er i tankene deres døgnet rundt. På dagen jobber de kanskje som mekanikere eller er i bilbransjen, og fritiden brukes på å skru og mekke på bil i garasjen og å råne rundt i bilen sin. Det er ikke rart at mannen da kanskje er bedre sjåfører enn kvinnen…..
NB: Det finnes mange kvinnelige rånere, og som har interesse av biler.

Kokkeyrket, hvem er best der? Mannen eller kvinnen? Skulle man følge kjønnsroller fra gamle dager så hadde det riktignok vært naturlig å si at kvinner er bedre på kjøkkenet enn men. I de aller fleste hjem i Norge der det finnes en mann og kvinne, så stemmer det kanskje, kvinnen er bedre enn menn på kjøkkenet. Men nå skal vi ødelegge dette synet litt. Kokker! Hvor ofte ser man kjente og berømte kokker med Michelin stjerne som er en dame? det skjer ikke så ofte nei. Det er som oftest menn som er kokker og som driver restauranter med Michelin stjerner. Det betyr selvsagt ikke at det ikke finnes kvinnelige kokker som driver restauranter med Michelin stjerne. Så kanskje man kan si at menn faktisk er bedre enn kvinner til å lage mat? kanskje kanskje ikke.

Interessant fakta: menn har bedre smaksløker enn kvinner!

Spicy kyllingbaguette

Spicy kyllingbaguette

Et annet yrke som vi skal ta en blikk på er innen IT. Det sies at menn bruker mer tid på data enn kvinner. Det kan muligens stemme om man ser på IT-yrket. Hvor mange kvinner møter man i arbeidslivet som jobber som for eksempel systemansvarlig, programmerer, app utviklere osv. Skulle det være mer kvinner enn menn som jobber med akkurat dette, så kommer det ikke frem noen plass. Mange menn bruker mer data og mobil mer enn kvinner utenfor jobb. De bruker det til spill, gaming, gambling, TikTok, YouTube, krypto handel osv. Igjen, kanskje det også er flere kvinner enn man tror, men det kommer liksom ikke frem noen plass. Man vet at det er en del jenter/kvinner som driver med gaming, men tror nok likevel at flertallet er av det andre kjønnet. Kvinner bruker kanskje mer mobil til for eksempel Instagram, TikTok og Youtube enn det menn gjør.

Kvinner i mannsdominerende yrker
Mange yrker i dag er ansett som mannsdominerte. Lastebilsjåfører, håndtverkere (snekker, murer, elektriker o.l), fiske og forsvaret er noen få av dem. Flertallet av alle i disse yrkene er menn. Men i det siste, da tenker man de siste 10-15 årene, strømmer det flere kvinner til. Hvis vi tar for oss forsvaret, så begynner dette å bli bra med kvinner som er yrkesmilitær, både i luftforsvaret, hæren og sjøforsvaret. Dette er takket være Forsvarets satsing og fokus på å få mer kvinner/damer inn til både førstegangstjeneste og til videre utdanning. Men uansett hvor mye fokus Forsvaret vil ha i fremtiden på å få flere kvinner til å tjenestegjøre, så er det nok veldig sannsynlig at Forsvaret er og kommer til å bli mannsdominerende.

Call of Duty 7 Black Ops

Call of Duty 7 Black Ops

For å nevne to kvinnedominerende bransjer: barnehage og helsesektoren. På disse områdene er menn i undertall. Staten og kommuner prøver så godt de kan å rekruttere flere menn til akkurat disse sektorene. Menn i Helse er et godt eksempel på at de fokuseres på å få menn inn til helsesektoren.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.