Hvordan unngå kredittkortskimming?

Penger spart er penger tjent...

Bankkortet har vi med oss overalt, og kontanter blir brukt i mindre grad enn tidligere. Det øker faren for å bli utsatt for svindel og kortmisbruk. Det har vært en økende trend hvor flere opplever at kortet deres blir misbrukt, og det er nesten 130.000 hendelser hvert eneste år i Norge knyttet til kortmisbruk.

En vanlig metode svindlere benytter seg av for å få tak i kortinformasjon, er såkalt kredittkortskimming, eller bare skimming. Vi skal her se hva det er for noe, og hva man kan gjøre for å beskytte seg mot det.

Hva er kredittkortskimming?
Skimming av et betalingskort er når noen får tak i kortdetaljene dine på en ulovlig måte. Det skjer oftest når du benytter deg av betalingsautomater og minibanker. Det er flere måter svindlerne opererer på, men i hovedsak dreier det seg om å få tak i PIN-koden og informasjonen fra magnetstripen på kortet. Falske kortlesere og tastatur kan bli lagt over minibanken, og når du tar den i bruk, vil den kopiere alle detaljene. Ofte ser man også at det er installert et lite kamera som filmer deg når du skriver inn PIN-koden. En av de mer «simple» variantene av kredittkortskimming er når en person står bak deg mens du benytter deg av kortet, og tilegner seg kortet gjennom lommetyveri i etterkant….

Om informasjonen er tilegnet elektronisk, vil kriminelle kunne kopiere opp egne bankkort som kan brukes til å betale varer og tjenester over nettet, og til å gjøre uttak fra minibanker.

Skimming er kun en av flere metoder kriminelle benytter for å få tak i informasjonen din. I denne artikkelen på Wikipedia kan du lese mer om hva du bør være oppmerksom på ved kortbruk.

Hvordan unngå kredittkortskimming?
Om du er observant på at skimming kan forekomme og tar noen enkle forholdsregler, vil du være godt beskyttet. Her er de tre viktigste tingene du gjør for å beskytte deg mot kortsvindel:

1) Inspiser kortleseren og området du benytter for å taste inn PIN-koden.

Mange banker og andre leverandører av betalingsautomater begynner å bli klar over problemet med skimming, og i noen tilfeller vil de ha slått opp et bilde av hvordan maskinen skal se ut. Ser du noen forskjeller fra bildet, kan det være at maskinen er satt opp for skimming av detaljene dine.

Uansett om det er et bilde der eller ikke, vil det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg være å se godt over betalingsautomaten. Ikke bruk den om noe ser ut til å være forskjellig fra tidligere. Ofte vil for eksempel kortleseren stikke lengre ut enn normalt om den er blitt tuklet med.

2) Skjul PIN-koden.

Svindlerne vil trenge både opplysningen fra magnetstripen og PIN-koden, så sørg alltid for å skjule det du taster inn så godt du kan. Vær også observant på personer som står uvanlig nær deg når du benytter deg av kortet. Ikke vær redd for å be dem gå litt lenger vekk, eller slipp dem til før deg.

3) Sjekk nettbanken din og kredittkortutskriften for uautoriserte betalinger.

Om du har kontroll på hvilke transaksjoner kortet blir brukt til, vil du raskt kunne se om det har vært bevegelser du ikke har hatt noe med å gjøre på kontoen din. På den måten kan du stenge kortet så fort som mulig.

Om du følger disse tre forholdsreglene, vil du gjøre det vanskeligere for kriminelle å få tak i informasjonen din, og du vil være bedre beskyttet mot kortsvindel.

Les mer her om kredittkortskimming.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.