Karmøygeddon 2014 Review

Det skinte av Karmøygeddon i 2014 og! Bilde: Karl Inge S

Det skinte av Karmøygeddon i 2014 og! Bilde: Karl Inge S

Forventningene til Karmøygeddon stiger for hvert år-ikke så rart, de siste årene har det vært et stadig økende nivå både på artister og arrangementet som helhet. Eg hadde gleda meg «sjuke» te årets festival og fekk faktisk gåsehud når eg kom labbande gjennom Haraldsgatå torsdagen og såg at det gjekk tett i sort utenfor JimmyLegs&Stødden….. Kall det gjerna ein sjukdom, men ikke kurer meg, sånn vil eg ha det! Årets lineup va jo intet mindre enn imponerande, og særlig gleda eg meg te gjensyn med Amorphis-og ikke minst Kreator! Det dukke jo også alltid opp noen nye favoritter underveis, eg passe alltid på å holde noen band unna forhåndslyttingå sånn at eg får gleden av å se band med blanke ark på festivalen.

En glede seg jo selvsagt også stort til det sosiale- være med venner, treffe igjen venner man sjelden ser og knytte nye bånd. Røykeplassen e jo alltid en høydare, der e det så trangt innimellom konsertene at de single får dekka alle behov for kroppskontakt de eventuelt måtte ha, og de som ikke er single får litt variasjon…

I år va første året kor Manneblogg.no stillte som sponsor og mtp reviewen la eg opp et ambisiøst løp for årets festival-alle band skulle høres. Det holdt ikke helt- jeg klarte 20/21 band, gikk dessverre glipp av Insomnium på fredagen. Unnskyldningen får være at jeg var på en lyttesession til en lokalt band som slipper plate i løpet av året/2015 noe jeg gjerne ville få med meg. Jeg har bevisst ikke med bilder i denne reviewen- det holder med tekst og videoer, det blir omfattende nok som det ser jeg her. Meget mulig jeg kjører en egen bilde-sak, men da ikke med egne bilder. Mine mobilbilder tatt i beruset tilstand er av begrenset offentlig interesse for å si det pent, og av og til lurer jeg på hva jeg egentlig har holdt på med når jeg blar gjennom bildene dagen etterpå….

Eg har vært lett nærsynt og litt tonedøv siden unnfangelsen så noen dypere musikalske vurderinger ska eg holda meg unna-ta det for det det er, en musikkglad, gjerne litt småfull, publikummers vurderinger og inntrykk.

TORSDAG

In Vain
In Vain har vært på Byscenen før, og et gjensyn var ikke feil. Dette er nokså rett-frem metal, hardt og med passelig mengde trøkk som første band ut. Veksler litt mellom tyngre og mer melodiøse låter uten at kontrasten blir for stor. Personligt blir et par av sangene litt rolige for meg, men det e litt kult med band som tør å miksa litt LIVE og ikke bare kjøre safe «bangelåtar»…. Bra med folk foran scenen til å være første konsert for dagen også.

In Solitude
Hvert år på Karmøygeddon holder jeg meg bevisst unna noen band for gleden av å ha blanke ark når de kjører igang. Med In Solitude tror jeg kanskje det var en tabbe- for meg som ikke hadde hørt noe av de før ble det litt ensformig, helt grei metal som ikke engasjerte meg helt som ny lytter. Hadde et par venner som er store fan foran scenen og de var storfornøyde etterpå.

Kampfar
Kampfar va grisefett! Hardt, kontant, publikumstekke og akkurat det vi trengte sånn i 21-tiden på første dag av festivalen. Absolutt en av festivalens høydare for min del, særlig fordi eg nesten ikke hadde hørt noe av de fra før og allikavel fekk ein kjempeopplevelse. Det litt teatralska på scenen funka sånn passe det og, i passelige doser sette det bara ein spiss på opplevelsen.Morgana Lefay

Kampfar hadde trødd opp tempoet, Morgana Lefay fulgte opp. Nok et band med publikumstekke, bra hard metal! Eg syns tydeligt eg hørte litt Queeensryche i musikken, men detta va såpass seint på kvelden at det kan ha vært meg for å sei det sånn…. Dagens høydepunkt for meg sammen med Kampfar.


Vreid/Windir/Ulcus -Sognametal

Kveldens- og helgens høydepunkt for mange- Sognametal. Dette er litt tyngre/mørkere enn jeg normalt liker det, men det var ikke noe problem å sitte gjennom hele denne konserten. Fint 90-talls lydbilde, og jevnt over god stemning fra scenekant og opp på galleriet på kveldens siste konsert. Mange hadde åpenbart gledet seg til dette og fra galleriet så det ut til at de var meget fornøyde foran scenen!

Itte konsertane rota eg meg opp i Aen Etasje «for å se kim så va der» liksom…jojo, tok et par timar å få gjort den jobben, men mye bra skitpreik og tattoo-visning ble visst unnagjort på den tiden mener jeg å huske-vagt…..

FREDAG
Ingen overdrivelse å si at torsdagen satt nokså godt i kroppen på fredagen, men her var det ingen bønn, første konsert var allerede kl 15:20 så her va det bare å få i seg en forsiktige Kaptein&Cola, spyla versta grumset av kroppen og få på seg skinnjakkå. Metaltid igjen! Formen steg forøvrig merkbart når eg sto med ei «halle-kalle» i solå utenfor JimmyLegs før fysste konserten…merkeligt det der!

Jimmy Legs

Faanefjell
Hard start på fredagen med de godt sminka gutta i Faanefjell, «trollmetal» (om jeg kan kalle det det) er litt utenfor min «genre» men kraftfullt var det tidlig på dagen. Godt oppmøte så tidlig,men var det noen som forstod hva vokalisten sa innimellom låtene? Å få nordmenn med ørepropper til å forstå dansk må være omtrent like utfordrende som å skape varig fred i Midtøsten.

77
Festivalens eneste rocke-band-og for et rockeband! Dette var som snytt ut av nesa på gamle AC/DC, pur deilig hard rock samspillt og energisk levert fra scenen! Det beste var jo bandet selv- en fantastisk spilleglede og innlevelse som smittet et bortimot fullsatt Jimmy Legs før kl 17 på andre dagen. Like originalt som smør på brød vil kanskje noen påstå, men jeg er av den oppfatning at når noe funker går det an å gjøre det flere ganger…… En kanonopplevelse og absolutt en kongebooking-igjen-av crewet!

Byscenen

Solstafir
Dette er kanskje nok et av bandene hvor det straffet seg å ikke ha hørt litt på musikken på forhånd. For min del ble det mye vokalo g tekst basert her-og når man ikke har hørt sangene før detter man jo litt bort da. Mulig det bare var meg men jeg syns også vokallyden var litt høy. Jeg ser på sosiale medier at mange mente dette var et av dagens høydepunkt så at dette ikke traff helt får jeg kanskje ta mest på egen kappe.

Enforcer
Her ble tempoet skrudd opp et hakk-og levert så til de grader! Herlig rask og tung metal, gode riff og publikum løftet seg flere hakk utover konserten! Absolutt en høydare-som satte tonen for resten av fredagen for mange tror jeg! Det er av og til vanskelig å vite om en slik sceneopptreden med valg av klær osv er ment litt humoristisk eller ikke, men jeg flirer ihvertfall litt uansett av stilen og velger å tro de kjører «oldschool» med et lite glimt i øyet. uansett betyr det lite når de leverer som de gjorde!

Insomnium
Insomnium gikk jeg dessverre glipp av i sin helhet. Mange Insomnium t-skjorter å se igår og de jeg snakket med var godt fornøyde med opptredenen, litt irriterende å misse det men det er omtrent umulig å få med seg absolutt alt… Heldigvis fikk jeg etter en bønn om hjelp på Facebook tilsendt en flott vurdering av Insomnium-opplevelsen fra fan Ida R. Hellum:

«Insomnium var FANTASTISK. Jeg har vært fan av dem i 8 av mine 24 år, og konserten på Karmøygeddon var et minne for livet. De var utrolig live, stemningen var sinnsyk. Som den «hardbarka» metalleren jeg er gråt jeg som en unge, stemmen har jeg fortsatt ikke fått tilbake etter å ha skreket med på hver eneste låt. Etter konserten var det bare å skylle nedpå med øl etter at tårene hadde sluttet å renne, jeg var helt ødelagt. Ikke bare var konserten insanely awesome, men menneskene bak også. Traff dem på Stødden i etterkant, hvor vi delte mange øl, og jeg fikk signaturene til alle sammen. Disse gutta er så utrolig jordnære, og det er tydelig at de setter pris på fansen sin! A+ til karmøygeddon for å booke dem i år når de måtte avlyse ifjor!!»

Takk for hjelpen Ida-og her er du inne på noe annet som er nokså unikt med KArmøygeddon- man mingler med artister hele tiden omtrent-absolutt et pluss, ihvertfall for de så klare å kjenna de igjen 😉

Moonspell

Moonspell erstattet Katatonia som jeg hadde gledet meg til-men dette var ingen dårlig erstatter…live var det kanskje heller et hakk opp etter hva jeg ble fortalt. Det var ikke vanskelig å se at dette var et band som har holdt på en stund- visste hvordan de skulle få gang på publikum, store deler av Byscenen hadde minst en arm over hodet store deler av konserten! Deilig hard metal som skapte en fantastisk stemning før dagens headliner…… Gutta var åpenbart Kreator fan de og forøvrig for litt uti Kreator konserten var de oppe på galleriet og digga med oss andre de fleste av dem-herligt!

Kreator
«Ikke vær så sinte»-det fekk eg ofta høra når eg va liten. De sko gitt meg ei Kreator plata istedet, så hadde eg fått ut litt aggresjon uten at det måtte vaskas klær og hus ittepå. Fy faen for en herlig positiv aggresjon me fekk banka inn i oss sent fredagskveld!!! Bandet hadde publikum i sin hule hånd fra start med den fantastiske «Phantom antichrist» og til slutt med den ekstatiske «Civilization collapse»+ekstranumre. Fantasisk å se et band som har holdt på så lenge-og vanligvis spiller for større publikum- virkelig gjør jobben og levera te de grader. Ein av de aller aller beste opplevelsane eg har hatt på konsert, eneste nedturen va at ryggen forhindra meg fra å delta i mosh-piten så blei piska igang fra scenen gang på gang!! På den annen side va det og fantastisk gøy å stå på galleriet omgitt av metalheads, bandmedlemmer fra flere av bandene som hadde/skal delta på årets festival og se ned på galskapen på og foran scenen. En utrolig opplevelse-og eg håpe det går «troll i ord» når vokalisten brølte at han gjerne kommer en tredje gang til Karmøygeddon!!! Kreator ga oss juling-og me likte det og ropte på mer! Eg komme definitivt te å bruke litt tid på Kreators album fremover.

Klok av skade såg eg rett ned i bakken og gikk direkte til taxiplassen itte siste konsert- kjente det va nødvendigt sko eg klara å ver på plass te fysste konsert lørdagen!

LØRDAG

Jaja-er ikke til å stikke under en stol at to festivaldager kjennes på kroppen, men egentlig forbausende lett i steget (synes eg sjøl ihvertfall) ankom eg JimmyLegs kl 14, i god tid te fysste konsert på siste dag. Var flere enn meg så la inn et vannglass i barbestillingen i starten såg eg! Litt blanda følelser- trøtt og sliten, samtidig lei for at festivalens siste dag for året va kommet…. heldigvis va det ein lang dag som sto foran oss!

Jimmy legs

Reism
Det lokale bandet Reism fikk den vanskelige oppgaven med å starte festivalens 3.dag- og var igang på scenen allerede kl 14:30, nokså tidlig når vi er kommet til avslutningsdagen. Oppmøtet var dog mer enn anstendig, og inkluderte bla et meget sjarmerende fremtidig metalhode med store rosa øreklokker! Reism er et band jeg ikke har sett live før, men har hørt litt på noen låter på nett og jeg ble ikke skuffet når de kom på scenen. En litt goth-melodiøs(?) metal passet ihvertfall veldig fint for meg i starten av dagen, levert av noen åpenbart dyktige musikere anført av en flott og ikke minst dyktig vokalist som vekslet mellom å gå høyt og lavt med stemmen med suksess. Meget bra start på 3.dagen for min del og jeg var glad jeg var på plass tidlig.

Procession

Et band i den store «mørk heavy metal» kassen dette, ukjent for meg men leverte bra trøkk i et lokale som begynte å fylles opp ganske så godt! Passende med dette bandet mellom Reism og Backstreet Girls forøvrig, 3 svært forskjellige band på JimmyLegs tidlig var nok en del av grunnen til det gode tidlige oppmøtet.

Backstreet Girls
Backstreet Girls altså. Husbandet. Som vil spille på Jimmy Legs og ikke Byscenen. Som fyller Jimmye Legs fra vegg til vegg før kl 17 på festivalens 3.dag. Herligt. Kjempestemning, show og liv-enkelt og greit.

Byscenen

Omnium Gatherum
OG er nok et band jeg har problemer med å beskrive. Jeg hadde en liten notatblokk på lomma i år som jeg brukte til å skrive ned korte stikkord slik at det skulle være lettere å huske/skille bandene når reviewen skulle skrives. OG er et av flere band hvor jeg har notert «hard metal»-noe som på mange måter sier alt-og ingenting. Jeg syns det var bra-og det er kanskje det viktigste å formidle tross alt? Småartig når vokalisten låner drikkehornet(!!!) til en flott dame/jente på fremste rad, og generelt lager god stemning!Sirenia

Festivalens-og dagens- andre kvinnelige vokalist, og tilfeldig nok hadde også denne mange likhetstrekk med noe fra en goth-drøm….snodig den der, men jeg klager ikke, selv om viften+splitten kanskje ble litt åpenbar…hahm! Sirenia overbeviste meg ikke helt, uten at jeg kan sette fingeren direkte på noe som var dårlig. Det ble litt tynt helhetlig sett for min del, på tross av noen høydepunkter innimellom. Her må legges til at jeg ikke så siste 2-3 sangene men la inn en nødvendig matpause-det må prioriteres knallhardt på tidsbruken når konsertene går omtrent non-stop i 10-11timer.

Obliteration
Her ble det skrudd litt opp igjen- det ble tyngre. Det ble veldig tungt. Faktisk så tungt at en stakkars Karmøybu måtte ta en liten pause for frisk luft (ok da, for 2 sigg) midtveis for å roe nervene litt. Heldigvis hadde jeg en bordkamerat som liker metalen sin hakket tyngre enn meg og han smilte bredt både når jeg gikk og kom tilbake og ga konserten mer enn godkjent! Btw-bassisten-digger stilen!!!

Wolf
Dette var mer i min gate igjen- hard, rask og god metal i nærmest en «klassisk» stil, her hører jeg både litt Priest, Maiden og andre klassikere i stilen. For meg som har mitt hjerte i rett-frem Heavy Metal var dette balsam for sjelen, godt utført og akkurat den lille «snerten» i låter og fremførelse som gjør at det ikke bare blir «nok et heavy band» men et band man faktisk husker. De kommer med ny plate i sommer mener jeg, den skal jeg få i spilleren med en gang jeg får labbene på den!

Destruction
Jeg siterer fra notatblokka «Sinte tyskere. Hvor mange fins det???» Her er det riktignok med positivt fortegn, for om vi ble blåst av banen av Kreator på fredagen var ikke Destruction langt etter de heller- herlig sint tysk trash rett og slett! Etter stemningen foran scenen å dømme var det flere enn meg også som godt tålte en ny dose! Tipper det var flere enn meg som har latt dette bandet gå litt under «radaren», Kreator er liksom det tyske trashbandet, så for egen del ihvertfall så skal det høres mer tysk trash fremover….

Amorphis
Finske Amorphis var headlinere også for 2 år siden, og imponerte meg storveis då. Etter det har eg kjøpt flere cdàr og dette er et av de bandene som ruller oftest på spilleren i stua hos meg. De skuffet ikke denne gangen heller-dette er herlig metal med endel melodiøse partier som passer virkelig godt til Byscenen og publikum der. Flott avslutning på Karmøygeddon 2014!

Andre etage var tett befolket etter konsertene var over, for egen del ga eg meg litt før stengetid, mett av alkohol,opplevelser og høyt lydvolum. Søndagen snakke me ikke så mye om, me var vel nokså likt stellt de fleste av oss denna dagen…..

Mine topp 6 konserter Karmøygeddon 2014:
1. Kreator
2. Amorphis
3. 77
4. Moonspell
5. Kampfar
6. Destruction

Det som gjenstår da er jo nesten det viktigste- å takke Johnny, Arild og heila crewet for en fantastisk festival nok en gang. Det handler ikke bare om hvem de booker, at det er nok barer, vakter osv på plass-det handler vel så mye om den inkluderende holdningen de har til alt og alle. Jeg har sagt det før og sier det igjen-på Karmøygeddon føler man seg velkommen som få andre plasser!

Takk også til bartendere, vakter og andre som jobbet på JimmyLegs,Stødden,Aen Etasje og Byscenen– Dere er også en viktig bidragsyter til at festivalen for meg-og mange andre vet jeg- opplevdes som bortimot feilfri 3 dager til ende.

Alle som kjøpte billett og stillte opp på festivalen- gi dåkke sjøl ein go klapp påskulderen dåkke og!

Eg klare ikke avslutta uten å si noen ord om Karmøygeddon 2015 heller- når dette skrives ferdig, under 2 døgn etter at festivalen er over er det nokså klart at Karmøygeddon flytter tilbake til Karmøy etter 9(?) år i Haugesund. Dette skyldes i all hovedsak stor usikkerhet rundt hva som skjer med JimmyLegs/Byscenen fremover, det er ingen hemmelighet at spesielt Byscenen ligger dårlig an mtp videre drift i samme form som idag. Hva betyr det? Vel- så mye vet vi ikke enda-mye tyder på at et opplegg tilsvarende det vi har sett på oktober-rocken i Kopervik kan være et alternativ. Det betyr betraktelig bedre tilskuerkapasitet, ca 2200 (omtrent 3 ganger det Byscenen klare) noe som igjen betyr betydelig større repertoar hva tilgjengelige band angår, og det e ingen hemmelighet at band som f.eks Dimmu Borgir og Accept for å nevne et par har vært sterkt ønsket av publikum i flere år….

Uansett hvordan dette blir er jeg sikker på en ting- helga 30.april-2.mai 2015 er jeg igjen deltaker på Karmøygeddon!

Takk til Dere som orket lese helt ned hit, håper det var underholdene-vi ses neste år!

Avslutter med et bilde som vel igrunn viser hvordan jeg hadde det på årets Karmøygeddon….

Happyyyyy!!!!!

Happyyyyy!!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.