Kjempehaien i Nedstrandsfjorden

Helgen 19-21.juli la sportsfiskerne Asgeir Alvestad og John Olav F. Larsen ut på tur til Nedstrandsfjorden i Rogaland for å fiske håkjerring. De lykkes med å dra opp et prakteksemplar av arten, en fisk som også er blant de aller største fiskene som noengang er tatt på stang, muligens bare slått av en hvithai på litt over 1200kg tatt på 50-tallet utenfor Australia…

Fangsten ble naturlig nok meget godt dekket av både lokal og nasjonal presse. Fisken ble gjenutsatt etter måling av lengde og omkrets ved båten. Dessverre ble fisken noen dager senere funnet død i sjøen i Tysvær kommune. Etter å ha lest endel kommentarer på nettartikler om saken, og sett litt uttalelser på FB mm klarer jeg ikke dy meg for å skrive noen ord om mine tanker rundt dette selv om jeg egentlig tenkte at denne fangsten var såpass «eksponert» at det var ikke nødvendig å skrive noe på min lille blogg…. For mer info og bilder/video fra fisketuren og av selve haien, se videoen under- videoen er laget før haien ble funnet død noen dager senere. Les også Asgeirs blogg for mer info både rundt fangsten og den døde haien(link 1 nederst i innlegget )

Video med tillatelse fra NRK

Haien ble altså funnet død relativt kort tid etter fangsten, og det har-naturlig nok- ført til endel debatt rundt c&r generelt, og c&r på håkjerringer spesielt. Mange har uttalt seg i nokså skarpe ordlag rundt dette fisket, og jeg klarer ikke la alt stå uimotsagt, samtidig som jeg ikke orker delta «krigen» i kommentarfeltene…

For det første- å fiske håkjerring vil nok for mange sees på som unødvendig- håkjerring er ingen matfisk og fisket er tidkrevende og krever endel utstyr de fleste ikke har i boden fra før. Men for noen-ikke mange, til det er dette for «sært» og vanskelig- er det allikevel forbundet med stor glede å prøve å lure en av disse gigantene opp av dypet. Det er mye vi gjør som ikke er direkte matnyttig som vi allikevel har stor glede av…..

Når man fisker en slik fisk er altså tanken fra start av at fisken skal slippes uti igjen- for at det skal ha noen hensikt må jo fisken ha mulighet for å overleve. Et naturlig spørsmål blir da- hva vet vi om håkjerring og overlevelse etter å ha blitt fanget på krok? Faktum er at vi faktisk vet en del om dette knyttet til merking av håkjerring- det er fanget og merket håkjerring ved flere anledninger, bla på Svalbard(2)(6) hvor fiskene virker å ha tålt merkingen og behandlingen knyttet til det godt. Det er også merket håkjerring andre steder i verden, bla utenfor Grønland(3).

Slike forsøk forteller oss med stor sikkerhet hvor mange som IKKE dør etter merkingen, da død hai sjelden svømmer særlig mye rundt, noe merkingen har vist oss at flertallet av haiene gjør etter merking. En annen-og langt mer kjent- haiart som det også har blitt gjort endel forsøk med merking på er hvithai. Et av de mer kjente forsøkene, mest fordi de ble laget en TV-serie om det, ble utført ved at haiene ble trettet ut med småbåt etter å ha bitt på kroken, så ble de dratt inn over en plattform, løftet opp av sjøen hvoretter fiskene ble merket og sluppet uti igjen. En betydelig mer omfattende prosess en f.eks måling av en håkjerring langs en båt- allikevel er det såvidt jeg har funnet ikke noe som tyder på at noen av de haiene har omkommet-tvert imot viser signalene fra senderne de får at de etter få timer er i full gang med sine vanlige svømmemønstre igjen! (4) Dette er haier som størrelsesmessig kan sammenlignes med store håkjerringer, men dybden de fanges på er ikke sammenlignbar, det er heller ikke vanntemperaturen(mer om dybde og temperatur senere). Det er altså mye som tyder på at håkjerring som andre store haier er en fisk som tåler mye og at catch&release vil kunne praktiseres. Når det er sagt er det også eksempler bla fra Trondheimsfjorden på at håkjerringer ikke har klart seg etter fisking og merking(mer om det lenger ned).

C&R er ingen eksakt vitenskap, og noen ganger vil en oppleve at fisken ikke overlever, slik som i dette tilfellet, selv om fiskerne har gjort sitt beste. Og det er selvsagt synd at en slik staselig fisk, som kanskje er 200-400 år gammel mister livet. Det en da må gjøre er å prøve å lære så mye av episoden som mulig- jeg vet ikke hva dødsårsaken er, men det er to ting som jeg ser som muligheter når jeg sammenligner bla de to merkingsforsøkene jeg linker til nederst i denne posten og annet jeg har lest. Det ene er dybden, 700m er etter hve jeg finner endel dypere enn hva ihvertfall de fleste av de merkete fiskene er dratt opp fra, og det andre er temperaturen- overflatetemperaturen i juli i Rogaland er betraktelig høyere enn den nok har vært under forsøkene på Svalbard og Grønland (som ihvertfall delvis har blitt gjort gjennom isen). Jeg ser ikke på det som usannsynlig at kombinasjonen av å ha blitt dratt opp 700m (selv om håkjerring ikke har svømmeblære) og betraktelig varmere overflatevann over noe tid kan ha blitt for mye for fisken. I Trondehimsfjorden har vært tilfeller av at håkjerringer ikke har tålt fisking og merking( jeg har ikke funnet skikkelig link til dette dessverre men har sett dette referert fra flere kilder jeg anser som troverdige), noe som kanskje igjen tyder på at temperaturen er viktig, ettersom merkeforsøkene utenfor Svalbard og Grønland nok har foregått med betraktelig lavere overflatetemperatur.

Det er dog også fanget og merket håkjerring med suksess i Trondheimsfjorden, en fjord som har mange fellestrekk med Nedstrandsfjorden, ihvertfall kontra Svalbard og Grønland mtp dybder og temperaturer. (5). Etter at håkjerringen fra Nedstrandsfjorden var funnet død reiste en av fiskerne til stedet for å ta prøver og hjelpe til med å fjerne den (noe som vel igjen viser at dette er seriøse sportsfiskere som ikke tar lett på dette) og det er interessant å lese hva mageinnholdet var-jeg siterer:

«3-4 store langer i magen , en tatt for ikke lenge siden på ca 10-15 kg. Masse beinrester av kun fisk som etter kjeve å tenner å bedømme var langer. MEN , det var og 2 stk linekroker der, et stort stykke nylongarn med ein flott lange viklet inn som nettopp var tatt og ……… En ca 12/0 langeslep med blekksprut og grønn perle inntakt»

Jeg tror ikke mageinnholdet førte til at haien døde, men en medvirkende faktor kan det noe småkjipe innholdet ha vært.

Om jeg skal prøve meg på en liten konklusjon må det bli at jeg mener c&r fiske etter håkjerring kan forsvares, det er veldig synd at rekordfisken til Alvestad døde, men en episode endrer ikke mitt syn på dette . Fiske etter håkjerring er uansett ikke noe som blir folkesport, så mengden 2kg+ agn på 500+meters dyp vil nok ikke øke dramatisk fremover. Hvor mange håkjerringer som må bøte med livet pga linefiske og garn -både aktive og «spøkelsesvarianten» får vi aldri vite, men tallet er nok betraktelig høyere enn trusselen noen få av de «særeste» og mest dedikerte sportsfiskerne utgjør. Jeg mener faktisk at disse sportsfiskerne tvert imot er en liten vakthund for håkjerringen – håkjerring er en fantastisk fisk- den daffer rundt nede i dypet, ukjent for de aller aller fleste over vannflaten. Den kan bli utrolig stor, utrolig gammel (kanskje 3-400år!), og svært mange av de blir blinde allerede før de er ute av «barndommen» pga parasitter på øynene. Allikevel klarer de seg, spiser «alt» de kommer over ( bla spiser de sovende sel og druknete reinsdyr) og svømmer sakte rundt i dypet, noe de har gjort lenge før vi fulgte iskanten nordover etter forrige istid. De er ikke akkurat pandasøte disse fiskene, og uten noen få ekstra dedikerte sportsfiskere-hvordan skal det skapes oppmerksomhet og engasjement for disse fantastiske undervannskjempene som glir rundt der nede uten at de fleste av oss vet om dem, langt mindre vil få se en?

Kilder/linker:
1. Asgeirs Blogg http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/
2. Merking håkjerring Svalbard http://www.int-res.com/abstracts/meps/v468/p255-265/
3. Merking Håkjerring Grønland http://saveourseas.com/projects/greenland_sharks/sharks_and_the_buddy_system
4. Merking av Hvithai http://www.livescience.com/27839-great-white-shark-tagged-florida.html
5. Gjenfangst Trondheimsfjorden http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/Haper-pa-nytt-mote-med-denne-haien-3039538.html#.UfaUrW1S5n0
6. Mer om merking utenfor Svalbard http://www.npolar.no/npcms/export/sites/np/no/nyheter/vedlegg/haakjerring.pdf

2 Comments on Kjempehaien i Nedstrandsfjorden

  1. Kalle Pedersen // 01/08/2013 at 9:05 pm //

    Håper at dere tar lærdom og lar disse fiskene leve i fred. Jeg mener ikke dette ble taklet rett. De burde legge seg langflate og de stær æresløse tilbake.

    Hvilken sport er det som tar livet av 4-500 år gamle dyr? Hadde jeg gjort noe slikt hadde jeg følt skam. Løft hodet litt da…

    Det er sjelden jeg har lest en sak som har opprørt meg så mye som akkurat denne saken.

  2. Martin Solem // 29/07/2013 at 7:18 pm //

    Dette var veldig bra KIS!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.