Laksefiske i Gaula 2012

Det ble Gaulatur i år igjen heldigvis, og som vanlig spriker meningene i alle retninger før man reiser opp-er det mye fisk, lite fisk? Biter fisken, kommer det for mye eller for lite vann etc etc...jeg har etterhvert lært at det blir så det blir så får man bare fiske deretter... Valdet vi fisker har heldigvis fiskeplasser for "alle" vannstander man normalt treffer på i løpet av en uke om sommeren, selv om man som laksefisker gjerne vil ha det umulige-fint vær og høy vannstand som går litt opp og ned for å trigge fisken.... Fiskeplassene Valdet Wilmannsøien er ca 1.3 km langt og det er kun nederste ca 300 m det er motfiske. Valdet har endret seg endel etter storflommen i august 2011, mer om det nedenfor. Avhengig av vannstand er hele valdet fiskbart i varierende grad, men det er 5 steder som skiller seg ut: Flonan Dette er hølen øverst på valdet og innløpsstrømmen er en av valdets beste ta-plasser. Passer spesielt bra til flue. Legg flua i strømkanten helt på andre siden..... Selve hølen er vanskelig å fiske pga store steinblokker på bunn og en underlig bakevje, men med sluk går det greit. Bakkant av hølen og brekket er meget bra . Fin strøm på andre siden av hølen. Også dette året ble det tatt fisk her, og jeg og Lars Inge har etterhvert fått det meste av vår fisk her på nattestid. Også i 2012 ble dette "min" plass-mer om det senere. På videoen fisker Jarle brekket nede på Flonan http://www.youtube.com/watch?v=aUBOJhZZ-Gg&feature=g-upl Luringen Luringen er en strømrenne som er ca 200 meter lang, det avhenger av hvor man begynner og slutter og av vannstanden. På lav vannstand er Luringen veldig fin til fluefiske, men det går greit med litt mer vann også. Sluk kan brukes uansett vannstand Kan man fiske makk er dette en gromplass . Nedenfor Luringen er det et langt, bredt og grunnt parti som er vanskelig fiskbart på høy vannstand, men på lav vannstand kan man fiske både med sluk og flue her og da har man fort kost seg en time eller to om man fisker helt ned til Renna. Flommen har endret dette partiet noe, særlig er det blitt mer grunnt og bredt nederst, bedre for fiske på stor elv men dårligere på liten elv er min vurdering.

Nedre del av Flonan-Luringen i bakgrunnen, der det fiskes. Til venstre ser dere en liten siderenne-elva her er ca 25kbm, torsdag var den 14kbm-mer senere.. Foto:Karl Inge Stumo

Renna
Renna er valdets beste fiskeplass og det er ikke uvanlig å se store mengder fisk her. Renna er ca 300 meter lang og det er fin fart på vannet. På høy vannstand trengs det litt kraftig/tungt utstyr, men synkesnøre klasse 2 og sluker på rundt 25 gram fungerer fint på middels vannstand . Renna ble endret mye i flommen 2011, mest ved at endel av de gode standplassene nederst forsvant, mens det kom en ny liten høl med fin standplass over den «gamle» Renna- totalt sett uforandret men mer fiskbar fra hussiden nå, absloutt en grei endring så får vi spredd fisket mer.

Øvre del av Renna fotografert fra hussiden på ca 20kbm(Eggafoss) Foto:Karl Inge Stumo

Båthølen
Nedenfor Renna er Båthølen , som navnet tilsier ligger båten her. Hølen er grunn, men med et dypt parti på ene siden. Flonan og Luringen fiskes fra ”motsatt” bredd, dvs den siden huset ikke er på. Renna kan fiskes lett fra begge, mens Håvvå har motfiske og fiskes kun fra hus-siden. (Også Flonan og Luringen kan fiskes fra hus-siden, det er ikke motfiske, men det er litt vanskelig tilgjengelig, og det går en jernbane-linje rett ovenfor elva.) Det er store fine gapahuker ved Flonan og Renna og avstanden til Renna fra huset er vel ca 150 meter. Båthølen endret seg noe under flommen og virker nå å ha tatt mer fisk enn følr (basert på fangstboka) og på stor elv må denne fiskes mer- vi hadde ikke så stor elv uken vi var her i år.

På videoen ser vi nedre del av Renna, hele Båthølen og øvre del av Håvvå

Håvvå
Håvvå er nederste del av valdet og ca 300 meter lang. Øverst er det et bredt og ganske raskt stryk, mens nederste delen er sakteflytende og med fin dybde. Håvvå kan fiskes på alle vannstander, men er særlig bra på middels og høy vannstand. Veldig fin til slukfiske, men passer til alle redskaper. Her er det motfiske, men «motfiskerne» er hyggelige hvert år hyggelige og det går helt smertefritt. Håvvå er fortsatt et strekk som passer best med mye vann, kanskje enda mer nå etter flommen enn før. I år ble det tatt to fine fisk her!

Lørdag
Vi ankom Gaula i god form, med alle fiskestenger intakt og den ukuelige optimismen som kjennetegner enhver laksefisker. (Det er jo i utgangspunktet tullete å prøve å få laks på gytevandring til å bite så litt tulling er vi jo alle.). Elva var fin, ca 14kbm over Eggafossen og det er greit, selv om den var synkende. Det var ikke det helt store fisket før vi kom men vi hadde trua-vi visste det var litt sen oppgang over Gaulfossen i år så vi satset på at det kom bitevillig fisk oppover utover uken. Ved ankomst tok vi de obligatoriske ølene og et par små konjakk mens vi hilste på gamle kjente og tok opp tråden fra fjoråets samtaler. Alltid trivelig! Utover ettermiddagen/kvelden forsvant noen i elva mens andre-bla meg roet litt ned før en nattøkt. Hardt å gå rett på nattfiske, men jeg har troen på flue på natta der oppe! Dette betydde at jeg gikk glipp av de første fiskene på turen- det ble landet fisk på 1.1 og 8.5kg på makk første kvelden. Dette ble forøvrig merkelig nok turens eneste smålaks….liten oppgang av smålaks og mellomlaks ble forøvrig veldig tydelig utover uken. Litt over midnatt var jeg igang med mitt fiske, men på tross av fiske til 07:30 og endel observasjoner av fisk ble jeg fiskeløs. Godt å legge seg etter 25 våkne timer inkludert en hel natt i elva som bare holdt 10.5 grader på dette tidspunktet, noe som nok kan forklare at fisken ikke var superivrig på fluene…


Søndag

Søndag ble jeg naturlig nok liggende en stund utpå ettermiddagen, og hadde «som vanlig» dermed gått glipp av endel…. Jarle hadde fått laks på 6.5kg på flue i Håvvå, og Bjørn hadde fått en på 8kg på makk øverst i Renna. Dvs at vi var allerede på 1 smålaks, 1 stor mellomlaks og 2 storlakser på første døgnet…lovende start! Dagen var grå og utpå kvelden når jeg begynte fisket ble det veldig tungt med lavt skydekke/skodde og regn. Vi fisket utover kvelden og natta men ga oss i 03 tiden pga vind og lite tegn til liv. Elva begynte å stige i løpet av natta så det lover godt for vannstanden de neste dagene, litt bekymringsfullt dog at vi ikke ser fisk.

Geir med makkalaks på 10.9kg foran et av stabburene på gården Foto:Karl Inge S


Mandag

Mandagen ble en meget bra fiskedag! Elva var på topp natt/morgen og begynte å synke utover dagen. Bjørn tok en laks på 5.7kg på makk i Flonan og Geir en på 10.9kg, også den på makk i Flonan. Tidligere på dagen hadde «fluefisker» (ihvertfall 90% fluefisker!) Lars Inge tatt en runde med sluken og dratt en laks på 12.8kg i Håvvå….fantastisk nydelig fisk var det også, se bildene! Håvvå viser nok en gang at det er en fiskeplass som leverer på «stor» elv. Jeg fisket Renna,Båthølen og Håvvå fra hussiden hele dagen/kvelden uten å være borti fisk….etter 2 netter i elva var det deilig med en natt i senga men det begynner blir litt segt allerede pga mangelen på smålaks og mellomlaks-vi er vant til å se endel fisk oppe og jeg merker at jeg er litt påvirkelig for mangelen på fisk som viser seg selv om det tas storlaks rundt meg!

Fluefiskeren mobbes for utstyrsvalget…det «straffet» seg… Foto:Karl Inge S

Lars Inge med fantastisk slukfisket laks på 12.8kg… Foto:Karl Inge S


Tirsdag

SOL! Nydelig vær, det er fint på ferie også når man er på laksefiske, dessuten fungerer sluk fint på dagen i i fint vær noe Lars Inge jo beviste dagen før med sin kjempelaks. Dessverre ble det ikke laks på meg denne dagen heller, på tross av endel timer med sluk opp og ned elva på hussiden. Hedigvis hadde vi den «obligatoriske» sjømatfesten på kvelden, og det er alltid et høydepunkt! God mat, godt selskap og god drikke til. I år hadde vi også selskap av et par fra Namibia som var veldig jakt&fiskeinteresserte og var på besøk her-veldig hyggelig og morsomt selskap! Og krabbe likte de-eller som han sa «Its amazing how something that looks like that can taste so good!»

Sjømatfesten er en årlig høydare! Foto:Karl Inge S

Onsdag
Onsdag var dagen det skulle gjøres på fant jeg ut-nå var halve uken passert-det var på tide å få fisk! Bjørn mistet tidlig en fin laks på makk i Renna mens jeg fisket-nok en gang resultatløst-med sluk på hussiden. Det ble som så mange ganger før siste årene flua som måtte lure laksen-på nattestid. Det var iallefall planen når jeg og Geir beveget oss opp til Flonan for å fiske natt….. Det begynte tregt, vi så lite fisk og de første gjennomgangene av hølen-og Luringen-ga ikke fisk. Så kom vi til nattens mørkeste periode, og jeg hadde trua. Fisket meg bakover til Brekket og fikk den gode følelsen….PLASK!!!! Fisk oppe og tar flua, og den sitter!!! Et par korte kjappe utras følger mens jeg beveger meg nedover mot fisken (egentlig bare tull, burde stått der jeg sto men uansett…), Geir kommer nedover med håv mens jeg sluttkjører det jeg først antar er en stor smålaks…så ser jeg fisken i lyset fra hodelykten..den er bred og kraftig og jeg begynner å håpe på mellomlaks selv om fisken er litt merkelig snill og sluttkjørt etter få minutter….jeg får fisken inn på grunna, holder den rolig i strømmen og Geir håver sikkert. JUHUUUUUUUU!!!!! Så kommer det fra Geir «Det e aure…!» Jeg blir litt satt ut…AURE? Så stor? I Gaula??? Jammen….de er jo fredet-et kort øyeblikk får jeg en merkelig følelse av at jeg har gjort noe galt, fisken teller ikke…. En kjapp telefon bekrefter det vi egentlig visste-sjøauren er totalfredet. Kroken kommer heldigvis ganske lett ut og den var pent kroket i overkjeven. Fisken ligger rolig i en stor laksehåv og jeg løper de 15m til bua etter kameraet mens Geir holder fisken i strømmen i håven. Så overtar jeg fisken mens Geir knipser noen kjappe bilder-det går fort men heldigvis ikke gale, ettersom jeg jo må få fisken avgårde i god form. Etter noen kjappe bilder mens jeg løfter fisken ut av håven (i vannet!) og får den med hodet mot strømmen stikker fisken fort avgårde noen meter, tar en liten runde på grunna og stikker ut i hølen. Vi har merket oss fiskens lengde i forhold til håven og Geir som har fisket mye stor sjøaure i bla Vefsna og Lærdal anslår fisken til 4.5kg….. måling av håven etterpå viser at fisken var 73cm +/- og i meget god kondisjon-bred over ryggen som tusan! Det indikerer en vekt på mellom 4 og 5kg, jeg registrer den som 4+ i fangstboka..soleklar ny pers og en vanvittig opplevelse. Det demrer ikke helt for meg før vi tar «fiskeskålen» i bua etterpå…det er jo godkjent fisk for svarte selv om den er fredet og ble satt ut igjen! Sjøaure på 4+kg!!!!!! HINSIDES!!!!! Sjekk bildene under…ikke rart jeg er fornøyd vel? Fangstboka for valdet går tilbake til 1981 og ingen sø over 3kg er registrert i den! Vi fisket sammen med 3 trøndere med tilsammen ca 150(?)år i Gaula, bare en av de hadde sjøaure over 4kg-den var på 4.5kg, det sier endel om hvor stor denne fisken var for Gaula selv om Gaula aldri har vært kjent som sjøaureelv. Nyt bildene!

Sjøaure 4kg+.. Foto:GeirK

Sjøøøret 4kg+… Foto:GeirK

Drømmefisk-sjøørret over 4kg… Foto:GeirK

Nå trodde du kanskje at høydepunktet for natten var nådd? Åneidu, det er nå det begynner….. Etter fangsten min tok vi det piano en stund, det skulle kikkes på bilder, diskuteres, dotes etc….det tok litt tid før vi var igang igjen-min fisk bet 00:45, kl 02 la Geir ut et kast-dere vet, et sånt førstekast med flua, før man drar ut nok løssnøre til å vrikelig begynne å fiske. På inntrekkingen fra det kastet biter laksen. Tar flua på vei inn. Tar en god runde i hølen og trekker ned mot brekket. Geir følger etter fordi han er redd fisken slipper seg, og så plutselig er laksen like nedenfor Geir på grunna! Fisken- la oss bare kalle den «Gaula-ekspressen» siden jernbanen går i elvekanten her- får panikk og stikker nærmeste vei nedover-og det er det grunne sideløpet på vår side!(Se bilde fra Flonan lenger oppe) Fullt kaos og vi begynner småløpe nedover så vannspruten står-her er det grunnt, mange steder ikke mer enn 25cm+, hadde det ikke vært mørkt hadde vi nok sett ryggen på fisken! En stund ser det ut til at fisken har gått på land, og jeg må i forveien og løsne snøret fra overhengende trær mens fisken reiser nedover. Geir har ikke mulighet til å holde igjen! Når fisken kommer til Renna bare fortsetter den nedover, rolig men fort-og vi halser etter, Geir med stanga i spenn og jeg med håven. Jeg tryner skikkelig på rullesteinene men skader meg heldigvis ikke og når igjen Geir et par hundre meter lenger nede. Du må springe foran og gjøre klar båten sier Geir, fisken stopper ikke. Jeg blir nesten litt redd-ka e detta her??? Jeg gjør klar båten og heldigvis får vi rodd enkelt over uten problemer-vi har nå kommet til Båthølen, ca 7-800m nedenfor der vi startet…. Her bestemmer fisken seg for å stoppe opp litt, den stiller seg nederst i hølen på det dypeste-og der står den. I nesten en halvtime…. Ingen tegn til fisken, den vrir ikke på seg, hopper ikke, den bare står. Etter en stund hvor vi er seriøst redde for at den er gått fast begynner den heldigvis å røre litt på seg-for så å stå stille igjen. Plutselig kjenner Geir at noe skjer-den går ned til Håvvå! Ny løpetur nedover rullesteinene, vi har nå varslet noen av de andre som har tørnet ut, litt i villrede når vi ringte og sa vi var i Båthølen..»Dere skulle jo fiske Flonan???»-ja vi gjorde det ja!
Laksen går rakt og rolig ned stryket til Håvvå-her har vi sjansen! Håvvå og valdet nedenfor danner en flere hundre meter lang rolig «kanal» på denne vannstanden, ingen strøm til å hjelpe fisken. Fisken bare går nedover. Rolig-ingen rykk, ingen hopp, ingen tegn til panikk-den bare drar 3-400 meter nedover før den stopper igjen. Nå er vi ca 1.5km nedenfor der vi startet og det har gått nesten 1.5t…..fisken stiller seg opp helt inntil land på andre siden-og så står den. Helt stille. Lenge. Geir kjenner at det er liv en gang iblant-men ingen rykk, ingen hopp-bare litt lett «hoderistning» og en laks som etter 1.5km og 1.5t fortsatt har krefter til å stå i omtrent stille vann og bare holde hele presset fra stanga til Geir….vanvittig! Hva er dette her for et dyr???? En bever hadde druknet for lenge siden, en mindre krøket laks hadde nå begynt å rulle/hoppe/vri seg pga presset fra siden i stillvannet…denne fisken bare står. Det er nesten ikke til å tro. Etter nærmere en ny halvtime sjekker jeg litt nedenfor-jo, det går kanskje an å vade tvers over elva på det grunne brede brekket/stryket litt nedenfor om laksen stikker videre nedover… foreløpig avventer vi-fisken må jo bli trøtt???

Her løp vi…i rullesteinene i mørket…. Kart:Gulesider/Redigert KIS

Så skjer det-slapt snøre….etter innsveivingen ser vi at snøret er kuttet relativ rent rett av-ingen griseumpe eller flisete fortom. Klokka var nå 04-det er gått 2 timer siden laksen tok flua… Geir vite hva som skjedde og vader over elva og går opp og kikker mens vi står og guider- det viser seg at det går en smal liten dyprenne helt langs land på andre siden, og mellom den og oss var det da en kant og det lå også noe stein….surt for Geir men en fantastisk opplevelse både for han og meg! I ettertid kan man jo spekulere…at det var STOR fisk er selvsagt…spm er hvor stor? Flonan er en høl som holder stor fisk, det ble tatt en på like over 20 der for få år siden, og vi har tatt flere i klassen 10-15kg der de årene jeg har vært med, men dette var noe av en annen kaliber…. Vi har selvsagt diskutert muligheten for krøket fisk-selv om den var oppe og tok flua, selv om den ikke svømte som om den var kroket og selv om den ikke rullet eller vendte seg med sterkt sidepress i stille vann…det kan ha vært en STOR krøket laks… Vi liker å tro det var en fisk på godt over 20kg… Er det noen andre som kjenner til at noen har LØPT 1.5km etter en laks i elv? Har hørt om lignende i båt, men langs elvebredden? Fikk virkelig testet lunger og ben nedover rullesteinene skal jeg love! Igjen-en fantastisk opplevelse, synd vi aldri fikk sett fisken…. Etter dette føltes det helt rart å fiske så etter en gang til over Flonan (vi måtte jo gå 1.5km opp igjen for å hente utstyret…) så la vi oss, mette på inntrykk og opplevelser!

Torsdag
Elva har nå dalt ganske mye og med nattens opplevelser friskt i kroppen ble det en ganske rolig dag for mange av oss, men noe fisking fikk vi unnagjort-i fint vær. Herlig å gå langs elva i t-skjorte og kose seg med slukstanga med solen smilende imot! På kvelden var vi 4stk som for opp til Flonan for en skikkelig nattøkt, men på tross av skikkelig bål, mye pølser og hard fisking ble vi fisketomme hele natten igjennom…..

Bålkos langs elva Foto:Karl Inge Stumo

Fredag
Fremdeles koser vi oss med fint vær, elva har dalt ganske mye nå og vi ser praktisk talt ikke fisk lenger- innsatsen er heller laber, vi er trøtte,mettet og har ikke helt troen….jeg får uansett fisket av meg de siste restene av fiskelyst på dagtid med sluk. Et par stykker tar en siste natt på Flonan før avreise, men heller ikke de klarer å få fisk under de forholdene som råder-heldigvis for de som overtar etter oss er det meldt mye regn lørdag/søndag-så får de samme starten som vi fikk!

Lørdag
Avreisedag-mett på opplevelser,konjakk, og mangel på søvn…..hatt en fantastisk uke-takk til alle som var med for en superduper uke!

Totalfangst(kg):
1.1–5.7–4+(SØ)–6.5–8.0–8.5–9.1–10.9–12.8
Fordelt på en hel gjeng på en uke….

Kom gjerne med kommentarer/innspill-hvor stor tror du laksen var? Var det en bever? Et tog? Er det den fineste sjøaurefiskeren du har sett?

Og så blir jeg VELDIG glad om du bruker en av knappene under her til å dele på twitter, facebook etc 🙂

6 Comments on Laksefiske i Gaula 2012

 1. Tor Arne // 01/08/2012 at 7:20 pm //

  Ok.har selv dratt 4 på slike i år. Mista flere. Helt ville er dem. Har folk over alt i landet som kjører mye med slike. Får fangstrapporter fra over alt. Det som er kjipt for folk flest er at man ikke får tak i slikt i Norge. Lager dem selv.

 2. admin // 01/08/2012 at 7:17 pm //

  Jeg fisket ikke sammen med de i de hele tatt, de fisket på et vald lenger oppe 🙂 Forstod det sånn at det ga mersmak da!

 3. Tor Arne // 01/08/2012 at 6:57 pm //

  Ok. Fiska dere mye med dem?

 4. admin // 01/08/2012 at 5:28 pm //

  Stemmer Tor Arne, ihvertfall Marius fikk en på 6.5kg 🙂

 5. Tor Arne // 01/08/2012 at 5:18 pm //

  Hei. Hørte rykter om at afrikanerne fikk fisk også. På en lilla spesial dings:) stemmer dette? Hilsen han som lager disse. ( fisker forøvrig sykt bra)

 6. Super underholdning i tekst, bilder og film 🙂

4 Trackbacks & Pingbacks

 1. Fiskemoro.no ny sportsfiskeblogg - Side 3
 2. Anonym
 3. Ny strategi etter penguin
 4. Linkbygging for Page Rank-et praktisk eksempel | Manneblogg

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.