Linkbygging for PageRank-et praktisk eksempel

La meg først begynne med litt kjapp bakgrunninformasjon-hva er linkbygging, PageRank og SERP-dette er sentrale begreper nemlig:

PageRank-slik Google selv sier det forenklet «PageRank bruker verdensvevens unike demokratiske natur ved å bruke den enorme lenkestrukturen som en indikator til en enkelt nettsides verdi. Google tolker en lenke fra side A til side B som en stemme, fra side A, for side B. Google ser dog på mer enn bare mengden stemmer, eller lenker siden mottar: den analyserer også siden som avga stemmen. Stemmer gitt av sider som selv anses som «viktige» vektes mer og og hjelper til å gjøre andre sider «viktige»

PageRank sier altså noe om hvor godt en side er likt, dersom man tenker slik at det å linke til noe betyr at man syns det er bra/interessant etc. PageRank rangeres fra 0 til 10, ytterst få sider har PR høyere enn 6-det er det stort sett bare aviser, velrennomerte informasjonssider etc som klarer. I Norge f.eks har de fleste aviser (som jo får MASSE linker inn) en PR på 6 og 7.

Search Engine Result Page er rett og slett plasseringen din når noen søker på noe, oftest i Google (som er dominerende på søk) og det er Google vi konsentrerer oss om her. Man ønsker å havne høyest mulig i SERP slik at flere lett finner siden-ligger man på side 2 i Google faller sannsynligheten for søkebaserte besøk dramatisk, faktisk tar de øverste 5 plassene på førstesiden så godt som alle besøk via et søk. PageRank er ikke direkte avgjørende for hvor man havner i SERP-men mange av de faktorene som betyr noe for PageRank er også viktige for SERP.

Linkbygging er den viktigste metoden for å oppnå både høy PageRank og gode resultateter i SERP. Det finnes mange «lettvinte» måter å få mange linker inn til en side på-de bør man etter min mening unngå! Du risikerer at Google straffer deg for jukset med å sende hele siden din så langt ned på søkeresultatene at det trengs ubåt for å finne den. Sats på å skrive godt innhold(dette er det viktigste av alt i hele internettuniverset forøvrig..) og naturlige innlinker. Hva jeg mener med naturlige innlinker? Jo det er linker som du eller andre lager til din side fra forum, andre blogger/nettsider etc. Linker som oppfattes som releavnte og ikke kommer fra sider med et STORT antall utlinker, ofte kalt «linkfarmer»… Det er et stort emne dette her og jeg hopper over f.eks no_follow, black-hat etc-begreper du absolutt bør søke opp og lese litt om dersom begrepene er ukjent for deg.

Alt dette kan nemlig oppsummeres enkelt og greit:
Du trenger innlinker for å få god PageRank og god plassering i SERP- og jo bedre(høy PR/relevanse etc) den siden som linker til deg er-jo mer verdi har linken! En PR3 link fra en side med få utlinker (verdien av linken blir nemlig delt på utlinkene fra en side!) vil normalt være mer verdt enn mange linker fra PR1 sider. Konsentrer deg om kvalitet mer enn kvantitet! Under er et bilde hvor Google selv har prøvd å illustrere PageRank….

PageRank

PageRank

Så over til selve hovedpoenget her-det konkrete eksempelet. Det morsomme her er jo at ikke bare forteller denne artikkelen om et konkret eksempel-den er en del av eksempelet….heng med nå:

Jeg har en nettside om sportsfiske som jeg har kalt Fiskemoro. På denne nettsiden skrev jeg etter en fisketur i sommer en rapport derfra som ligger her: Laksefiske Gaula 2012. jeg sendte så denne linken til noen aviser i håp om at de synes historien var interessant- det syntes nemlig jeg den var, det var en fin tur med en spesiell opplevelse underveis. En avis var enig med meg og vi ble enige om at jeg skrev en forkortet versjon av rapporten som de la på nett, mot at jeg fikk en link til min nettside. Denne artikkelen finner Dere her «Blogger om storlaksen som glapp«. Avisens hovedside har en meget pen PageRank verdi på 6 hvilket er veldig bra-artikkelen har selvsagt ikke denne verdien, men den har god «troverdighet» og tyngde slik alle aviser har ….. Avisen har også jevnlig artikler om laksefiske siden dette er stort i Trøndelag, så det er endel relevante artikler på nettsiden, noe som kan trekke opp verdien av linken noe.

La meg oppsummere sålangt:
Nettsiden som jeg ønsker å styrke har foreløpig fått en link til hovedsiden og en link til en artikkel direkte herfra nå. Jeg har også styrket den eksisterende innlinken fra avisen med å linke til den. Dette er veldig bra sålangt-men vi stopper ikke her selvsagt. Med fare for å tynne ut verdien fra denne ene artikkelen veldig mye er det nemlig mer å lære underveis her-så det kommer mer linker og mer lærdom!

Jeg synes selvsagt det var veldig artig at avisen brukte artikkelen min med en fin innlink som bonus på toppen. Dette delte jeg da bla på Webforumet og BareBlogg.no. Her delte jeg da link til både artikkel-og rapport….

Hmmmmm la meg oppsummere igjen…:
Nettsiden som jeg ønsker å styrke har foreløpig fått en link til hovedsiden og en link til en artikkel direkte herfra nå. jeg har også styrket den eksisterende innlinken fra avisen med å linke til den. Så har jeg linket til 2 steder hvor det linkes til både rapport-og avisartikkel, altså er begge de eksisterende innlinkene styrket begge steder.

Linkene herfra betyr nok ikke mye i denne sammenhengen- denne artikkelen får nok ikke så mye linkeverdi å dele ut, og den skal deles på mange linker her nå etterhvert. Men jeg håper dog at poenget kommer frem-og at Dere kanskje har plukket opp noen tips. Og tenk-om noen linker til DENNE artikkelen…da legges det linkverdi oppå hvert ledd nevnt over her ikke sant? Man kan bli svett bare av tanken!

Vil du tjene penger på nett anbefaler jeg Tradetracker- da kan du også tjene penger på at andre tjener penger-trykk banner for mer info

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 5 tips til linkbygging etter Penguin | Manneblogg
  2. Sosiale medier og SERP - Webforumet.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.