Netflixtips del 4 – 5 gode krigsfilmer

Ny runde Netflixtips, denne gangen er det krigsfilmer jeg tar for meg. Her har Netflix et nokså godt utvalg, selv om jeg savner f.eks Platoon og Apocalypse Now for å nevne et par.

1. Full Metal Jacket
full_metal_jacket
Stanley Kubricks mesterverk om Vietnamkrigen- filmen begynner med en nokså lang «intro» fra opptreningen for soldatene, med den klassiske «SHOW ME YOUR WARFACE» scenen. Etter opptreningen blir hovedpersonen «Joker» sendt til Vietnam hvor han fort lærer at krig kan være litt kjipt, men at kameratskap betyr alt. Full Metal Jacket (som forøvrig er navnet på en type ammunisjon ) blir nokså dryg utover-men krig er ikke pent heller så det er som det skal være. Antallet one-liners fra denne filmen er nokså høyt- og man må nesten se filmen mer enn en gang for å få med seg alle….

One rifle, one gun. One for killing, one for fun.

2. Der Untergang
der_untergang

Der Untergang- en film om Hitlers siste dager i bunkersen. Filmen er i stor grad basert på 3 kilder- den anerkjent historikeren Joachim fests bok om det tredje rikets siste dager, nazisten og Hitlervennen Albert Speers memoarer og historier fra en av Hitlers privatsekretærer Traudl Junge. Der Untergang er egentlig bare trist-fordi den viser galskapen og kostnadene knyttet til krigens siste dager-når alt egentlig var tapt for lenge siden-men den er sterk, «underholdende» (om man kan bruke et slikt ord) og med gode skuespillere. Det er flere skjebner som følges gjennom filmen og man ser alle ytterpunktene ved lojalitet og mot. Om du ikke kjenner historien til familien Goebbels får du deg et sjokk i løpet av filmen…. Ikke en koselig film akkurat, men en film man bør se.

3. A bridge to far
a-bridge-too-far

Denne filmen har kanskje tidenes mest imponerende rollebesetning-hør bare på noen av skuspillerne som er med: Anthony Hopkins, Sean Connery, Gene Hackman, Jeremy Kemp og Michael Caine! Filmen er i hovedsak basert på en sann historie fra 2.v.k., en operasjon med fallskjermsoldater og glidefly med målsetning om å erobre bruer innenlands etter invasjonen i Frankrike for å sikre fremrykningen mot Tyskland. Problemer-i form av dårlige ledere og skytevillige tyskere dukker opp, en glitrende gjenskaping av en av de sentrale historiene til invasjonen i Frankrike og fremrykningen mot Tyskland.

4.Black Hawk Down

07_black_hawk_down_blu-ray

Her er historien mindre viktig-antall skudd avfyrt mer fremtredende. Filmen tar sted i Somalias hovedstad Mogadishu og -tynt riktignok- basert på en sann historie. Et helikopter skytes ned over byen og en redningspatrulje sendes inn. Det går galt og de havner i en bykrig i ukjente gater med fiender overalt. Filmen er veldig «amerikanisert» men som en actionfilm er den god-få dødperioder i denne filmen.

5. Saving private Ryan
saving_private_ryan

Tom Hanks har hovedrollen i denne Spielberg filmen som vant 5 Oscar. Filmen varer nesten 3 timer, men er nesten verdt å se for de 20 første minuttene alene-en fantastisk filmatisering av landgangen i Normandie på Omaha Beach. Etter den piske førstescenen handler filmen om jakten på en menig ved navn-tada-Ryan, en jakt som selvfølgelig ikke går i en rett linje men innom både tyskere, interne stridigheter og litt amerikansk svulstighet for å si det forsiktig. En god film men litt langdryg og det blir litt mye «store ord» ala USA til at den havner høyere på min liste.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Så populært er Netflix og nett-tv blitt | Manneblogg

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.