Nok en skytetragedie i våpenglade USA-hvorfor skjer det ikke noe?

Denne artikkelen skrev jeg opprinnelig januar 2011 etter at 8 mennesker ble drept på en skole i Virginia. Dessverre er dette nå IGJEN blitt aktuelt, så jeg drar frem denne posten igjen. Igjen opplever USA en tragisk hendelse hvor våpen er inkludert, 26 mennesker er drept 20 av dem små barn…. i den lille byen Newtown i staten Connecticut. Tilbake sitter familier, venner og kollegaer i sjokk og sorg over denne meningsløse hendelsen. Igjen er det skytevåpen -og igjen er det våpen som i de aller aller fleste vestlige land anses å være noe kun militære har bruk for involvert. Det er nemlig ikke jakthaglen, pistoler man skyter på blink med eller riflen som feller elgen som brukes i flertallet av disse tragiske hendelsene. Det er våpen beregnet for militært bruk. Det er våpnene vi ser på filmer fra Vietnam, Afghanistan eller andre steder. Militære halvautomatiske våpen,konstruert for rask ildgivning mot mennesker, med ammunisjon utviklet for å forårsake mest mulig skade på menneskekroppen.

gunskill

USA har i forhold til sammenlignbare land en tragisk høy mordrate- sammenligner vi med Norge hadde vi i 2009 0.6 mord pr.100 000 innbyggere , USA hadde 5.0, mer enn 8 ganger så høy mordrate. USA`s nærmeste nabo Canada hadde mordrate på 1.8 som er 1/3 av USA. USA har også en av verdens mest liberale våpenlover, uten at det virker som det er noen vilje til å sette disse to sakene i sammenheng på politisk hold.

 

Oversikt over mordratene i verden etter land og stater

Enorme mengder våpen smugles også over grensen til Mexico hvor de brukes i narkotikakrigen, i Mexico er de i den absurde situasjonen at de beslaglegger 4 ganger så mange våpen i året som det produseres i landet, og det aller meste kommer fra USA. Delvis som betaling for narkotikaen, slik holdes den onde brutale sirkelen igang. Mexico er forøvrig et av de aller blodigste landene i verden med en mordrate på 15 i 2009, 3 ganger høyere enn selv USA…..

Man skulle tro at med en så høy mordrate, våpensmugling til Mexico etc etc så var det sterk vilje i USA til å gjøre noe med problemet, men slik er det ikke. Våpenindustrien støttes av den meget mektige NRA-lobbyen (NRA=NAtional Rifle Associaton som anses som den mektigste lobbygruppen i USA og har over 4 millioner medlemmer…)

 

Hovedkontoret til National Rifle Association NRA i FAirfax,Virginia

Det har de siste årene vært flere meget alvorlige skyteulykker i USA uten at dette har endret lovverket i nevneverdig grad, selv om det noen steder er kommet lokale innskrekninger i lovverket knyttet til salg og oppbevaring av våpen. Mange av disse endringene kommer etter massakren på Columbine High School i 1999 hvor 12 mennesker ble drept og 24 skadet av to elever ved skolen. Michael Moore laget senere en film kalt «Bowling for Columbine» med fokus på våpenproblematikken i USA, uten at det hjalp særlig. Man har vært mer opptatt av å legge skylden over på Marilyn Manson eller dataspill i USA kan det virke som….

Det er for meg uforståelig at et land med den høyeste mordraten og det høyeste antall fengslede i den vestlige verden ikke er villige til å innskjerpe den vestlige verdens mest liberale våpenpolitikk.

Jeg spør igjen, som for 2 år siden-hvorfor skjer det ikke noe???

Kilder:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
no.wikipedia.org/wiki/Columbine-massakren
no.wikipedia.org/wiki/Bowling_for_Columbine

14 Comments on Nok en skytetragedie i våpenglade USA-hvorfor skjer det ikke noe?

 1. Ola Tveiten // 18/01/2011 at 11:17 pm //

  ehrmf. Ok, slik 1/3 del (USA – Canada), – jeg leste med feil trykk 😛

 2. Ola Tveiten // 18/01/2011 at 9:21 pm //

  Canada er ikke 1/3 av USA. Canada har 30 mill. innbyggere USA har 300 mill.

  De fleste våpen i Sør-Amerika er ikke fra USA men fra andre områder av verden i hovedsak sosialiststater.

  Våpenrett er fastsatt i grunnloven – ikke bare en mentalitet.

  Her hjemme har vi den siste uken hatt skudd mot trailersjåfør, vold i rettssal, Sandefjord-skytingen, diverse væpnede aksjoner og andre motbydelige saker. Dette med 4.9 mill. innbyggere.

  USA og Norge er uansett to vidt forskjellige land og det å dra direkte sammenligninger er veldig forenkling. USA har eksempelvis prosentvis mange flere ulovlige innvandrere, en helt annen historie, et mye mer utbredt multikulturelt samfunn, en sterkere presse, på mange områder en mye sterkere lovgivning, ledende ekspertise og utdanning innen helse, lege, IT, forsvar osv. En enorm andel patenter og nye patenter, bedrifter og kreativ utfoldelse osv sammenlignet med andre land.

  Mao. «bare se på våpen i Norge» eller «Canada» osv blir simpelt.

 3. «Både Norge, Cannada og Sveits har mye mer våpen blant folk enn USA. Det er nok ikke her grunnen til alle drapene ligger.»

  Hvor mange sivile maskinpistoler og automatrifler finnes i Norge da?

 4. Forøvrig minner jeg om utenriksminister Hillary Clintons ord da hun besøkte Mexico i 2009:

  «Vår appetitt for narkotika er umettelig, og fyrer opp under narkotikasmuglingen. Vi greier ikke å stanse våpen fra å bli smuglet over grensa og havne i hendene på de kriminelle. Det fører til drap av politi, soldater og sivile»

 5. Terje:
  Du kan vanskelig sammenlignbare jaktvåpen tettehten i land som Norge og Canada med våpenpolitikken i USA, det er bare å se på bildet i artikkelen- hva svarte skal sivile med halvautomatiske assault rifles utviklet for den amerikanske hæren egentlig?

  Når det gjelder tallene dine fra Mexico er disse enkelt og greit feil. Jeg minner om at Mexico kun selger 6500 våpen i året lovlig- for USA er tallet «minst 14 millioner» bare i 2009, men ingen vet det korrekte antallet siden det er nesten 7000 utsalgssteder for våpen i USA og kontrollen er mangelfull.

 6. Terje // 09/01/2011 at 8:26 pm //

  Både Norge, Cannada og Sveits har mye mer våpen blant folk enn USA. Det er nok ikke her grunnen til alle drapene ligger.

  Det er ikke politisk korrekt å påpeke det, men det er stor forskjell på de forskjellige folkegruppen i USA når det gjelder vold. Stikkord er IQ og sammenhengen mellom lav IQ og tendens til kriminalitet.

  Forøvrig, det eneste jeg har sett av dokumentasjon når det gjelder våpen i Mexico er at dette er våpen fra kommuniststatene. Mexico flyter over av helautomatiske Kalashnikover.

  Våpen solgt i USA kan spores til forhandler og hvem som kjøpte dem, noe som burde gjøre det lett å dokumentere hvis våpen solgt i USA var problemet. Men Mexico sjekker overhode ikke om biler fra USA inn til Mexico er fulle av våpen. Hvorfor ikke? Kanskje fordi kun 4% av våpnene som er beslaglagt i Mexico er solgt i USA?

  USA er verdens teknologiske, økonomiske og demokratiske lokomotiv. På godt og vondt er allmenn væpning et av de tiltakene som har sikret at dette landet fungerer best i verden.

  At Mexico ikke klarer å holde orden i eget hus er ikke et argument for at Amerikanerene skal gi slipp på de våpen som gjør at de har unngått anarki. Kanskje Mexico heller kunne trengt bedre tilgang til lovlige våpen for lovlydige borgere?

 7. Per

  Ja, man kan som sagt ikke skylde på våpen alene. Mange faktorer spiller inn. Anbefaler «Bowling for Columbine» av Michael Moore. Han tar opp mange aktuelle problemstillinger i denne anledning.

 8. Interessante fakta, les mer her:
  http://www.drugwarfacts.org/cms/Crime

  Politikken i statene er problemet, ikke våpenloven & Second Amendment, etter min mening.

  Flesteparten av de innsatte i statene sitter inne som følge av besittelse – kanskje ett par gram hasj. Ikke rart landet har blitt en fengselsnasjon. Totalt manglende vilje til å se på fordelene ved legalisering av enkelte stoffer.

  In 1973, there were 328,670 arrests logged in the FBI’s Uniform Crime Reports (UCR) for drug law violations.

  In 2007, that number rose to 1,841,182 drug law violation arrests, representing a +460.2% increase during that thirty-four year span. Arrests concerning alcohol violations included 1,427,494 for Driving under the influence, 633,654 for liquor law violations, and 589,402 for drunkenness. Also in 2007, there were a reported 597,447 arrests for all violent crimes and 1,610,088 arrests for all property crimes, out of a total 14,209,365 arrests for all offenses.

  The 2008 arrests for drug law violations equaled 1,702,537, a decline of -7.5% over those for 2007. Alcohol violations accrued 1,483,396 arrests for Driving under the influence, 625,939 for liquor law violations, and 611,069 for drunkenness. In 2008, there were a reported 594,911 arrests for all violent crimes, 1,687,345 arrests for all property crimes, and 14,005,615 arrests for all offenses.

  In 2009, arrests for drug law violations declined slightly (-2.3%) to 1,663,582. A small decrease also occurred in alcohol violations to 1,440,409 for Driving under the influence, 570,333 for liquor law violations, and 594,300 for drunkenness. Violent crime arrests in 2009 equaled 581,765, with 1,728,285 arrests for property crimes. Arrests for all offenses totaled 13,687,241 down -2.3% over 2008.

  (1980-2009 – Total, marijuana and drug arrests by year) Although the intent of a ‘War on Drugs’ may have been to target drug smugglers and ‘King Pins,’ over half (51.6%) of the 1,663,582 total 2009 arrests for drug abuse violations were for marijuana — a calculated total of 858,408. Of those, an estimated 758,593 people (45.6%) were arrested for marijuana possession alone. By contrast in 2000, a total of 734,497 Americans were arrested for marijuana offenses, of which 646,042 were for possession alone.

 9. Fiksa Rune 😉

 10. haha diplomater bør kanskje gå over til god gammeldags skrivemaskin. kanskje autokorrektur har medført flere politiske kriser enn vi vet om !!!!

 11. Helvetes autokorrektur på iPad! «detektiv» i forrige innlegg skulle være «dette» 🙁

 12. Per

  Det er nok ikke våpnene alene som er årsaken til dette skakkjørte samfunnets store problemer. Men. Det hjelper jo ikke at enhver nutcase får tilgang til et våpenarsenal heller da! Alle har rett til å forsvare seg, ja. Men i hovedsak, i en rettsstat, er det politiets oppgave.

 13. Dette er et mye vanskelige og dypere problem enn hva man kan forestille seg ved å lese din oppsummering her. Det du skriver er helt riktig, ingen problem å se at det er våpenproblem her. Allikevel er det en god grunn til å være forsiktig med avvæpning av USA fordi den amerikanske administrasjonen sakte men sikkert fører USA over til å være en gigantisk politistat. Denne prosessen går hånd i hånd med enkelte av verdens storbanker og er som nevnt et mye dypere problem styrt av korrupsjon og maktkamp. USA er pr. i dag allerede å oppfatte som et diktatur, et Obama-regime og et Bush-regime. En avvæpning ødelegger det verdiskapende amerika nå som politistaten og imperiet vokser dag for dag. Det er dårlig politisk styring og sløsing av billioner til krigføring i Afghanistan og Irak som har ført amerika ut på viddene, og absolutt på ingen måte dårlig våpenkontroll innenlands. Amerika trenger så absolutt ikke avvæpnes, og enhver innbygger har rett til å beskytte seg. Det er politikken som feiler, og som medfører at slikt som det nylig skjedde, kan skje.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.