Review Karmøygeddon 2017

Ekje barra barra å skriva review….når notatene ser sånn ut…

3 året i Kopervik etter returen og med økende forventninger-som blir innfridd merkelig nok- hvert år var det med både sommerfugler (og litt øl) i magen jeg ankom 2017 utgaven av Karmøygeddon. 3 dager, ca 30 band og strålende værvarsel. Det måtte bare bli bra….det e nå bare Geddon ein gang i året, jul og nyttår e det kvart år!

Eg har valgt å legge ut anmeldelsene av konsertene etter starttidspunkt og ikke etter scene for å få rette «flyten» i fremstillingen. Dette er en amatørs betraktninger-med alkohol innabords og ørepropper i ørene, og fokuset er på min egen konsertopplevelse-det er ingen musikkanmeldelse som sådann altså…. Med cirka 30 band (jeg fikk faktisk med meg alle i år….riktignok med bare 2-3 låter på noen få av bandene… ) får Dere unnskylde at det blir veldig korte kommentarer på de fleste.

Konsertbildene i denne anmeldelsen er tatt av «husfotograf» Jørgen Freim og jeg er utrolig heldig som får lov å benytte hans bilder- sjekk hans hjemmeside for flere bilder-det kommer KG gallerier etterhvert: Freimen og sjekk også Freimen på Face

TORSDAG 4 MAI:
Strålende sol, eg va på plass omtrent idet dørene åpna og konne sitta og se folket velta inn dørene før første konsert- alle smilande, de fleste med ein passande silkebris og det var endel som åpenbart hadde kost seg i solå før de kom og! Let the good times begin! Den følelsen når Geddon starte, ein har fyssta ølå i neven…det e nesten te å bli religiøse av!

18.00 – FEAR THEORIES.
Det har etterhvert blitt litt tradisjon over at et lokalt band åpner Karmøygeddon, og i år var det Fear Theories som fikk æren-et band de fleste kjenner til fra før da de har deltatt på flere Karmøygeddon arrangementer før. Etter min mening et meget bra valg som åpnere-flott at lokale band dyttes frem, og FT leverte som forventet en knallåpning på festivalen. rett fram heavy levert med en god dose spilleglede og entusiasme. Litt tekniske problemer i starten men nå e gutta blitt så proffe at det kom de seg greit forbi. Jeg koste meg-og vi var igang! Utrolig artig at det var mer eller mindre fullt hus allerede på første konserten! Fansen fikk også et par nye låter servert, og det var MYE Fear Theories t-skjorter å se både før og etter konserten! (Og eg hadde sans for den litle «medleysaken» de spillte inni der!)

Fear Theories Foto: Jørgen Freim

18.50 – OCTOBER TIDE.
October Tide va litt tregt, litt tungt-definitivt et band eg må sjekka litt nærmare når eg e i stemningen for den type musikk- som band nr 2 traff det ikke helt for min del. De traff åpenbart godt hos fansen dog for det va mange som nevnte OT utover helgen.

19.55 – BOLZER.

Ukjent band for meg detta, men her beveget vi oss vel på grensen te Black metal, tungt og bra- men eg må innrømma at eg igjen syns det ble litt tregt her (eg e nå tross alt heavy/trash gutt) og eg fekk med meg bare 3-4 låtar.

21.15 – FEJD.
Fejd med sin «folkeaktige» metal derimot passet meg betrakteligt bedre- ein veldig publikumsvennlige stil kor eg nesten følte eg konne synga me uten å konna teksten. (Nå må det vel innrømmas at itte nåken øl gjør eg vel det te det mesta da…) Fejd skapte ihvertfall meget god stemning, eg sto bak i lokalet og storkoste meg heile konserten. Hade stor sans for stemmen te vokalisten og gitarbruken, detta ska eg definitivt høra mer på!

Fejd Foto: Jørgen Freim


22.25 – THYRFING.

Nå var ting definitivt iferd med å ta seg opp ja- både stemningen, intensiteten på scene og heile «feelingen» i lokalet. Thyrfing trykkte på med sin litt typiske «svenske» stil, eg vil kanskje drista meg te å bruka ordet «vikingmetal» men det e kanskje litt forslitt ittekvart? Uansett-detta funka bra om ein vil kalla det vikingmetall, folkelig black metal ellår ka aent me nå kan finna på å kalla alle variantane av metalen ittekvart! Bra trykk, tungt men samtidig ikke så tungt at de mistet appellen te de fleste, nåke så ga ein god konsert med bra oppmøte.

23.45 – BULLET.
Bullet som siste band ut fredagen-den e safe enkelt og greit. Her e det ikke så møkje å sei-detta e enkelt og greit rett fram god heavy metal, tydelige innslag av inspirasjon fra band som Judas Priest og det e jo aldri feil. Kvelden blei avslutta med ypperlig stemning, tendenser te allsang, møkje høge nevar foran scenen og ein stemning som passe seg på Geddons første dag når klokkå har passert midnatt!

Lokalet blei fort tømt-de aller aller fleste sko nok på plass igjen fredagen og Geddon e et maraton, ikke ein spurt! For meg blei det metalnattbussen i godt selskap him, ein fin avslutning på dag 1

Stemningsbilde torsdagen- Foto: hege Vihovde

FREDAG 5 MAI:
Jaja. Jojo. Tok det vel noenlunde roligt på torsdagen men heiiiilt friske og opplagte va eg vel kanskje ikke…..men det ska ein ikke verr hellår, det e tross alt metalfestival og ikke bingohelg detta her! Det e utroligt ka ein dusj, ein tynne Morgan&Cola og ein Fjordland kan utretta når ein bare e innstillte på det…. up up and away te Kopervik for fysste konsert, strålande sol og svart svart svart så langt ein klare å mysa!

12:40 – EVIG NATT (Scandic stage)
Lokalt åpningsband også fredagen- Evig Natt med sin doom-ish(?) metal åpnet ballet dag 2. Evig NAtt har eg sett flere ganger og det va åpenbart at mange andre ville ha de på «listå» for ærlig talt- når kapasiteten på Ovenpaa e på grenså te sprent kl 12:45 på en fredag då har både band, festival og publikum gjort nåke rett…. Bra konsert, doom ekje mi greia men eg har sansen for den vokal-vekslingen te Evig Natt og de har noen flotte melodiøse partier innimellom. Fin vri med besøk på scenen av Lindsay Schoolcraft fra Cradle of Filth, sånt lika me!

Evig Natt Foto: Jørgen Freim


13.30 – ASPHERIUM (Scandic stage)

Åjsann- Aspherium va sinte altså- og denna Avaldsnesbuen lika de litt sinte! Skikkelig deilige aggressive rett-i-tryne metal så fekk vaska ut restene av gårsdagens fyll og gjort plass te mer. Her snakke me møkje folk, møkje trøkk og GOD stemning -alt før arbeidstiå va øve for vanlige stakkarar….


14.20 – ARTILLERY (Scandic Stage)

Artillery va sinte dei og faktisk- ein strålande fredag å verr trashfan, brisen og på Geddon på altså! Eg like nå igrunn det mesta av metal men det e nåke me den litt sinte varianten så får det te å pumpa litt ekstra, og Artillery gjor ein strålande jobb i så måte!

Artillery Foto: Jørgen Freim

15.20 – ALCEST (Gassco stage)
Hørte to sangar, va heilt greit-så måtte eg ta ein pause for mat, sol og væskeinntak. Vakje nåke gale me Alcest såvidt eg hørte men nåke må ein velga vekk og…

16.30 – DARK TRANQUILLITY (Gassco stage)
Tebake i teltet i toppform itte påfyll-og Dark Tranquility va jaggu i toppform dei og-deilig hard god metall te massene kom fra scenen. Publikum storkoste seg og teltet va godt fyllt opp allerede så tidligt på dagen!

17.20 – ART OF DECEPTION (Scandic stage)
Rett fra DT og opp på Ovenpaa kor Art of Deception leverte ein knakande bra konsert! Hardt, raskt og det blei fort bra med folk også utover-litt overlapping e ikkje te å unngå når det ska spilla 30 band på 2 scener på 2.5 dag….

17.55 – PRIMAL FEAR (Gassco stage)
Primal Fear va heilt greit, eg ville gjerna hatt de enda litt tyngre altså…..fort stigande stemning i teltet ittekvart….

Primal Fear Foto: Jørgen Freim


19.25 – MARDUK (Gassco stage)

Marduk kom, såg litt gretne ut-og leverte. Kompromissløs metall heilt på grenså te det ekstrema, men nok «innafor» te å forsvara me god margin den store scenen. For mange dagens høydepunkt. Heilt greie skillz han trommisen gett….

20.15 – DISSECTION TRIBUTE (Scandic stage)
Muligt det e nåke gale me meg (ellår-det e jo det, men kanskje på detta og…) men eg blir så glad når eg ska høra band og så høre eg fra starten av at vokalisten e litt sånn ….sint-og detta ska gå litt sånn …..fort. DT ga absolutt ingen pardon, smekk i fleisen på oss og sånn dundra det på ein go halvtime for min del før eg måtte ut i solå og pausa bittelitt- for fra nå av og ut….blei det stort….

20.45 – SEPTIC FLESH (Gassco stage)
Piss meg i flettå og dra meg i øret detta va så himla bra! Knallhardt, rått, sint og rett i trynet på ein stakkars liten Avaldsnesbu så ikke hadde gjort lekså si heilt og ikke visste ka så kom så brurå sa. Dette va ein av de beste konsertane eg har sett i teltet og definitivt dagens høydepunkt for meg! Fakårten altså! Det begynte litt «roligt» men fra sang 3 av og ut va det knallhardt, kompromissløst og aldeles strålande metal-oh lykke!

Septic Flesh Foto: Jørgen Freim

22.15 – SAXON (Gassco stage)
Saxon er et av de få gjelvende fra bølgen av britiske metalband fra midten av 70-tallet og utover. Et av de store-kanskje ikke publikumssuksesser på samme måte som Priest, maiden mfl-men uansett et av de store. Og nå altså i teltet på Karmøygeddon. Det er stort. Eg vett ikke heilt ka eg ska sei egentlig-Saaxon i Kopervik altså. Og de viste koffår de har holdt ut i 40+ år- her va det kvalitet og publikumstekke heile veien, og eg syns jaggu det va ein anstendige mengde spilleglede og hos veteranene. Strålande levert rett og slett!

Saxon Foto: Jørgen Freim


24.00 – ELUVEITIE (Gassco stage)

Eluveitie….tja….bra konsert, god stemning…men eg har definitivt sett de bedre før tenkte eg litt uti konserten. Så tenkte eg ikke så møkje mer på det og koste meg. Eluveitie e og forblir et liveband vil eg påstå, de får ikke ut det samma på plata så live.

Stemning på fredagen… Foto: Jørgen Freim

01.10 – KOLTED (Scandic stage)
Seint-møkje øl-og så komme Kolted og kjøre nåken coverlåter så det runga inne på Ovenpaa fra start te slutt-fytte helsike så bra stemning de lagte (joida-me hadde vel inntatt nokså møkje flytande stemning de fleste her da), geniale låtvalg så satt akkurat der de sko. Rett og slett kanonkjekkt!

LØRDAG 6 MAI:

Ikke bare Saxon så har passert 40 år og det kjente eg bittelitt på lørdagsmorgen gett…..men når eg bara fekk komt meg «på plass»-med strålande sol, kaldt øl og blide fjes- ja det e det jaggu verdt det så det holde altså! Det e jo rart med det-itte at Geddon flytta tebake te Koparvik og blei større har festivalen fortsatt den gode «familiefest» feelingen eg ikke har fonne andre plasser. Av og te e det vansekligt å veta kor eg ska stå/sitta-for det e nåken eg gjerna sko ha snakkt me kor enn eg snur meg. Ikke bare lokale, men tilreisande så ein har troffe i flere år dokke opp og heve stemningen (Ja då tenke eg bla på dåkke Andre, Mari, Solveig++ you guys fåkkin råkk!). Det e jo det så egentligt e det besta me Geddon-den fantastiske stemningen! Så får ein hellår bita tennå sammen og dra seg avgårde sjøl om kroppen protestere-for angra-det gjør ein ikke på Geddon!


12.30 – KOLTED (Scandic stage)

Ikke te å legga skjul på at det var et litt aent oppmøte enn 10 timar tidligare, men såpass va vel forventa på dag 3 og med fysste band ut. Vokalisten slet litt med stemmen syns eg at eg fekk me meg, må innrømma at det blei bare et par sangar her før eg trakk ut i varmen me ei kalde…

13.20 – AINARIKIAR (Scandic stage)
Sko hatt opptak av alle variantene av uttale av bandnavnet her altså….hadde med seg ei variert setlista så eg ikke blei heilt kloke på, kult nok men klarte ikke heilt å fenga kjente eg- nåke som nok til en viss grad kan tilskrives solå utenfor og ca 1000 øl dagane før….

14.25 – BACKSTREET GIRLS (Scandic stage)

2 tiå lørdag-geddon-Backstreet Girls. Kvart år. Funke kvart år. Never change a winning team heter det og det gjelder jaggu meg for denne kombinasjonen! Topp stemning som alltid, nå våknet de som ikke hadde våknet allerede! Litt uheldigt va det jo med det sørens været…for det va varmt så i ei finske badstu på Ovenpaa, smekkfullt av folk og god stemning-men for meg blei det rett og slett for varmt itte 3-4 sangar og eg trakk igjen ut for sosialisering i det åpne landskapet på festivalområdet.

Backstreet Girls Foto: Jørgen Freim


15.25 – MOONSPELL (Gassco stage)

Moonspell va herligt-kan riktignok styra meg litt for endel av show-greiå men det betyr ikke så møkje- deilig metal og god stemning

16.35 – BRAINSTORM (Gassco stage)
Brainstorm ass-sett de før og eg blei ikke skuffa-og det blei ingen andre i teltet heller tror eg. Detta må verr nåke av det safeste ein festival kan booka, rett frem metal så treffe der an ska. Store smil, heva glass og fakårten kor kjekkt me har det!

17.50 – GREEN CARNATION (Gassco stage)
GC hadde eg ikke så store forventningar te-og dei innfridde kan ein vel sei…det ekje det at det e dårligt, det blir bare litt for «lett» for meg rett og slett-og det kan faktisk bli litt mye gitar innimellom selv på metalfestival 😉 Dessuten måtte eg ha nåke mat, burger@pølse i solå på festivalområdet e btw genialt!

18.50 – BLODHEMN (Scandic stage)
Det blei litt overgang å gå fra GC i teltet te mørke tunge Blodhemn på Ovenpaa gett….mørkt tungt og bra rett og slett.

Blodhemn Foto: Jørgen Freim

19.15 – BORKNAGAR (Gassco stage)
Borknagar har endra endel både på besetning og stil gjennom årene-så eg vakje heilt sikker på ka eg sko forventa her- må bare innrømma at det ikke traff heilt hos meg så eg forlot de andre jublende teltfolkå for litt mer-surprisesurprise- sol og øl ute 🙂

20.40 – INSOMNIUM (Gassco stage)
Gjekk eg tidligt fra Borknagar va det ikke snakk om det på Insomnium- detta e så grisebra metal at her va det bare å benka seg te og få med seg alt fra start te slutt. Utrolig bra konsert fra finnene, det e ein grunn te at dei har det travelt i festivalsesongen!

Fornøyd publikum på Insomnium Foto: Jørgen Freim


21.45 – RENDEZVOUS POINT (Scandic stage)

Fekk dessverre bare me meg et par låtar her, det ble litt hektisk utøve lørdagen- hørtes kult ut- another time maybe…

22.10 – SATYRICON (Gassco stage)
Satyricon har jeg sett en gang før-men det var utendørs tidlig på kvelden og kan ikke sammenlines med teltet i Kopervik en sen lørdagskveld i mai! Det menes mangt og mye om både Satyricon og SigurdW men teltet i Kopervik-det eide han. Enkelt og greit. Det va ein maktdemonstrasjon fra start te slutt, og eg va vel på grenså te å verr i ekstase når eg fekk Diabolical Now og Fuel for Hatred dondra inn i kroppen denna lørdagskvelden. Det va så hinsides bra at eg har egentligt ikke landa heilt ennå…

Sjefen. Satyricon. Foto: Jørgen Freim

23.55 – ROSS THE BOSS (Gassco stage)
Ross the Boss fekk egentlig ein litt utakknemlige oppgave når han sko på itte Satyricon- på den annen side-når det nærme seg midnatt så e publikum fryktelig takknemlige å ha me å gjør…. Sjefen leverte ihvertfall varene-bra låtvalg, god stemning og på detta tidspunktet va eg litt sånn «its all good»….. eg va litt skeptiske te «formen» the Ross men han leverte varene spør du meg ihvertfall! For ein avslutning i teltet denna lørdagen…Insomnium-Satyricon-Ross The Boss….herrefred…


01.15 – MAIDENHEADS (Scandic stage)

Maidenheads hadde ein takknemlige jobb me å holda folk i det goa humøret de allerede va i-og det klarte de-coverband te avslutning e ingen dum greie egentlig- i denna fasen av festivalen e det ikke plass for de heilt komplekse greiene kan ein vel sei…..

Kjappt om gjennomføringen festivalen:
Det er noen ting som er viktigere enn andre ting når man er på festival (da ser jeg bort fra musikken og selskapet) og de to kanskje viktigste er at man enkelt får øl-og at man enkelt får kvittet seg med ølen man har drukket….å stå i kø er drepen for godt stemning (da snakker jeg om lange køer, ikke noen få minutter innimellom). Torsdagen med kun «Ovenpaa» tilgjengelig va sånt sett den store bøygen vil eg tro, og her va det litt småtendenser te kø, ihvertfall på herretoalettene og på bongane før første konserten-men ikke nåke å gjør et voldsomt poeng ut av, litt ventetid tåle me. Ellers var det jevnt over ingen problemer-litt kø for bongar innimellom men aldri så møkje at eg vil sei det va nåke problem-spesielt ikke når ein står ute i solå mens ein vente.

Ellers gjekk alt mer eller mindre på skinner såvidt eg fekk me meg- merch, mat og ølsalg fungerte brillefint, det e kjekkt med den ekstra ølbaren ute, den tar unna møkje og det e deiligt at me sleppe gå inn og ut kvar gång me ska ha ei øl! «Ekspress»baren nede tar onna for de store mengdene og egen bar for spesialøl e bra-den biten kan jo gjerne utvides noe også etter min mening.
Det e et makalaust crew på Geddon som får alt te å skje når det ska skje- lyd/lys, kjøring, vakter, bartendere, ryddepersonale osv osv- heilt topp innsats!

Mine topp 3 konsertar:
Satyricon
Septic Flesh
Insomnium

Til slutt:
Johnny og Arild (fakårten detta kan dåkke ittekvart), Einar (jobbe for 2 sove for ein halv),Kenneth (Logistikkvidunderet) ,Øyvind,Jørgen, Audun, Oddbjørn, Kristian,Raymond, Aina,Leif, Harald May Linn, Kirsten, Jane, Andreas, Joakim og alle Dere andre:

Tusen så aller hjerteligst takk skal Dere ha for nok en gang å lage en fantastisk opplevelse for oss alle. Jeg har ikke ord- og det ikke så rent lite- for hvor «blown away» jeg er av jobben Dere gjør, både med tanke på hvor bra Dere gjør den-og at Dere gjør den på dugnad. Jeg-og alle andre- gleder oss allerede til Karmøygeddon 2018-men då tror eg at eg må ta meg fri mandagen og gett…!!!!

Takk for meg for denne gang!

2 Comments on Review Karmøygeddon 2017

  1. Takk 🙂

  2. Flott gjennomgang, leser alltid dine betraktninger etter den årlige Karmøygeddon 😉 Oppdager da alltid noen nye artister som jeg sjekker ut. Fant også en fin spilleliste på Spotify om årets Geddon: https://open.spotify.com/user/st.vik/playlist/7F22XrlJ3A7XR0xf88B3Bz

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.