Rømt oppdrettslaks i Sunnhordaland- ut og fisk, her er fisketipsene du trenger!

Det er igjen skjedd en rømning i Sunnhordaland, det ble tatt 21 laks på et  garn ved Rafdal (Etne) på tirsdag, fisken var sammenfallende i størrelse (snittvekt 3.9kg) noe som tyder på en rømning fra en merd i området.

Her er det bare å komme seg ut og fiske-moro,mat og en god gjerning-fiske etter rømt oppdrettsfisk er fiskets lusete lille kinderegg!

Oppdrettslaks i etneelva

3 olakser tatt i Etneelva Foto:Karl Inge S

Erfaringsmessig samler den rømte fisken seg to steder- det er ved ferskvannsutløp og ellers generelt helt innerst i fjordene. Aktuelle steder er dermed bla som følger:

*Langfossen
*Matre
*Etneelva(utenfor fredningssone!)
*Fjæra

Fisketips for fiske rømt etter oppdrettslaks:

Til spinnfiske anbefaler jeg i stor grad å bruke samme utstyr som en bruker til sjøørret og smålaks, dvs spinnere og sluker i vektklassen 6-25gram, og stenger og sneller som passer til dvs stenger med kastevekt opp til ca 25-35 gram og sneller i 2500-5000 klassen. Min foretrukne sluk etter olaks er helt klart Møresilda, som jeg bruker til både ørret, sjøørret, laks og regnbueørret. Hvilken farge som fanger best varierer jo alltid, men generelt kan en si at oppdrettsfisk, særlig regnbueørreten, ofte liker litt mer sterke farger enn villfisken.

Til meiterne anbefaler jeg helt enkelt duppfiske med reke på kroken-enkelt, effektivt og veldig moro! En hel reke er passe agn, og vær ikke redd for å dra på en fargerik perle eller to like over kroken så fisken ser agnet lettere. Fisk gjerne semi-aktivt, dvs at du drar inn en meter eller to, lar det ligge et minutt, drar inn litt igjen… Fisker du med dette f.eks ved kraftutløp må du selvsagt fiske fra utløpet (eller så nær du kommer) og nedover- bly gjerne ned krok&agn litt da strømmen ellers lett løfter det vel høyt. OBS-VÆR FORSIKTIG VED ELVEUTLØP/KRAFTUTLØP! Redningsvest er must!

Til fluefiskerne har jeg ikke så mange tips, er kun et fåtall oppdrettsfisk jeg ahr fått ved fluefiske, men fra mine venner som fisker sjøørret i sjøen om vinteren og får endel olaks som bifangst har jeg forstått at den gjerne tar ved pauser i inndragingen eller når de fisker sakte.

SÅ-UT OG FISK!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.