Søknadsplikt for våtrom etter Plan-og bygningsloven

Guano Apes
Etter mange år med store utgifter for samfunnet knyttet til dårlig kvalitet på våtromsarbeid kom det i Juli 2010 en skjerping på krav til søknad og ansvarsrett for denne type arbeid:

Denne informasjonen er gått ut på dato

Anbefaler denne siden for jevnlig info om boligsøknad og andre forhold vedrørende plan-og bygningsloven

Fra byggeforskriften:§ 2-2. Søknadsplikt og ansvarsrett for våtrom
Våtrom er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven § 20-1, og krever bruk av ansvarlige foretak for søknad, prosjektering, utførelse og kontroll. Dette gjelder også for våtrom i tiltak som for øvrig behandles etter plan- og bygningsloven § 20-2, med unntak av våtrom i alminnelige driftsbygninger i landbruket.

Fra veileder:
Søknadsplikten for arbeider med våtrom inntrer bl.a. ved vesentlig endring eller vesentlig reparasjon, jf. pbl. § 20-1 første ledd bokstav b. Det vil gjelde bl.a. ved total rehabilitering eller hovedombygging av våtrom, for eksempel der membran blir vesentlig endret eller fornyet eller arbeidet berører annen branncelle. Oppføring, endring eller reparasjon av røropplegget i våtrom er i seg selv søknadspliktig, jf. pbl. § 20-1 første ledd bokstav f
.

Dette betyr altså at for «vanlig» baderomsoppussing kan man ta jobb og ansvar selv, men skal man inn i membraner eller legge opp nye rør må man til fagfolk….

Noe som er aktuelt idag:
Er solcelleanlegg søknadspliktig

8 Comments on Søknadsplikt for våtrom etter Plan-og bygningsloven

 1. Nå har det seg sånn at det IKKE er vvsbransjen som har stått i bresjen for denne lovendringen. Det er det primært forsikringsselskapene i samarbeid med andre som gjør. Passer du opp badet ditt i år og får lekkasje i fremtiden, sjekker forsikringsselskapet opp med kommunen hvem som var SØK, UTF og KON (evt KUT). Finnes det ikke papir på dette i kommunen og det da viser seg at du har gjort arbeidet selv, er dette et brudd på sikkerhetsforskriftene til forsikringsselskapet ditt. Resultatet blir da at dette. Er en sak mellom deg selv og ingen andre. Det blir da du selv som må erstatte alt selv uten en krone fra forsikringen.

  Det samme scenarioet får man om du selger og kjøper får vannskade.

  Lykke til 🙂

 2. Skipper'n // 18/11/2010 at 2:48 pm //

  Til moriente: At det går an å lire av så mye sprøyt på så få setninger må være rekord! Hele POENGET er nettopp at en vannskade er et forhold mellom meg og mitt forsikringsselskap. Dette har myndigheten ingen ting med, all den tid det ikke finnes noen UMIDDELBAR fare for liv og helse. Jeg visste forøvrig at en eller annen retardert person kom til å trekke frem det søkte argumentet med sopp/astma. De samme personene regner jeg er for en statlig kontrollordning for innkjøp og bruk av støvsugere og bruk av tepper i private hjem. Dette er et dusteargument som ikke trenger mer debatt.

  Og, selvsagt er det vvs-næringen som står bak de fleste vannskadene. Og, din sammenlikning med bilbutikker er jo totalt misslykket fordi de er jo ikke KONSTRUKSJONEN av bilene som er årsaken til ulykkene, men måten de brukes på. Når det gjelder våtrom er det nettopp konstruksjonen/håndtverket som er årsaken. Fatter du ikke dette bør du tenke deg nøyere om.

 3. Jallis // 17/11/2010 at 5:52 pm //

  Jeg er enig med alle poengene dine Skippern !!! Det er ikke farlig å gjøre dette selv. Som regel blir det bedre reslultat når man gjør det selv, det er nok av useriøse «fagfolk der ute som tenker mer på profitt enn kvalitet, med mange unntak selvsagt. El-anlegg derimot er jeg med på skal være under kontroll, da det kan være direkte farlig ved feil.

 4. MAn får jo problemer ved salg også-da må man opplyse om evt arbeider som er gjort på egenhånd og hvem kjøper et hus med våtrom utført av lekfolk uten å få ekstra garanti på det? HAdde aldri jeg gjort ihvertfall.

 5. moriente // 17/11/2010 at 4:39 pm //

  lurt skippern, du driter vel i at forsikringsselskapet har samme holdning overnfor deg når du står der i vann til knærne,veggen har plutselig blitt sorte av muggsopp, og ungene trenger livstidsmedlemskap i astma og allergiforeningen.

  Å påstå vvs-næringen selv er de som står bak de fleste vannskadene, er det samme som å legge all skyld på bilbutikker for alle bilulykker.

 6. Skippern:
  Og det går jo helt fint sålenge det gjøres rett. Unntaket er ved salg og evt.forsikringsoppgjør men det er jo en annen trille 🙂

 7. Øistein // 17/11/2010 at 3:34 pm //

  Viktigere at det elektriske blir gjort av fagfolk. Kan dø hvis varmekablene ikke er montert riktig,

 8. Skipper'n // 17/11/2010 at 3:31 pm //

  Vel, nå har det seg slik at jeg gjør akkurat som jeg vil i egen bolig så lenge det ikke setter andres liv og helse i umiddelbar fare. I praksis betyr dette at jeg dri.. langt i hva VVS-næring har klart lobbye seg til overfor myndighetene. Med tanke på at VVS-næringen selv er de som står bak de fleste vannskadene i norske hjem (prosentvis) kan de skyte en hvit pil etter å få jobb hos meg.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.