Serietips: Cobra Kai på Netflix

Jeg trodde først det var en spøk når jeg så det- at noen skulle få både Daniel-San (Ralph Macchio) og Johnny-Boy (William Zabka) til å stille opp i en oppfølgerserie til Karate Kid -35 år etter filmen- det hadde jeg ikke trodd. Muligens de har litt behov for penger eller oppmerksomhet, hva vet jeg- jeg gledet meg ihvertfall. Som alle andre gutter (og jenter?) som var unge når Karate Kid filmene kom har jeg gode minner til de, spesielt den første filmen selvsagt. Og selv om filmen idag (jeg så den for 2-3 år siden faktisk) ikke holder helt mål er den fortsatt severdig, om ikke for annet så for det fantastiske 80-tallsmiljøet!

(PS- serien er ikke helt ny slik man gjerne tror-den gikk på Youtube 2018/2019 men gikk da under radaren for de fleste, undertegnede inkludert. Så overtak Netflix og voila…!)

Når serien kom ble ihvertfall jeg nysgjerrig på endel «uavklarte» spørsmål fra filmen…- blant annet hvorvidt Johnny endelig skal få oppreisning etter at Daniel vant All Valley Championship med det alle forstod var et ulovlig spark i filmen…. om Daniel fortsatt bare bruker tåballene når han går, om han fortsatt driver med karate og hvor ble det egentlig av Kreese?

Mye av dette får vi svar på i sesong 1- og for en fantastisk sesong det er! Den har bortimot alt jeg kunne håpe på! Nostalgiske tilbakeblikk til serien med litt triste øyeblikk når Mr.Miyagi vises, det er teite high-school romanser, amerikansk stereotypisk rollebesetning (dere vet- det må være både gutter/jenter som driver med sporten, det må være en overvektig, en farget…alt dette her)

Noe av det morsomme/interessante er jo at rollene er litt snudd- i filmen har Daniel og moren dårlig råd, mens Johnny kommer fra den fine siden av dalen hvor man har penger. I serien (og nå røper jeg ikke mer enn man finner ut i de første minuttene omtrent) er Johnny ikke lenger velkledd og bor i et stort hus- Daniel derimot har gjort det godt og har både penger og alt på stell.

cobra kai

Cobra Kai

Serien er rett og slett ustyrtelig morsom-det hjelper nok å være litt voksen og ha sett Karate Kid et par fem ganger i ungdommen men noe must er det ikke-man vil dog miste mange både åpenbare og mer subtile henvisninger til filmen om man ikke har sett den. Endel av scenene i serien er faktisk nesten direkte kopier av scener i filmen-men det er gjort med humor- «waxonwaxoff» scenen er et eksempel, det er nokså åpenbart at de her humrer litt av den opprinnelige filmen og «husarbeidstreningen»…! Serien er nokså «amerikanisert» det betyr at det selvsagt er litt teite high-school scenarier og politisk korrekte problemstillinger som «må» tas opp men hey, vi tåler at det rettes litt fokus på mobbing i sosiale medier mellom morsomhetene her.

Det er vanskelig å si mer om hva som er så bra med denne serien uten å spoile-så dere må faktisk bare se den. Kjappe greie episoder på under halvtimen og jeg binget den på to kvelder, noe jeg gjør svært sjeldent!

PS: Det er heller ikke feil at musikken er særs bra- AC/DS, Twisted Sister, Sister Sin for å nevne noen-mye bra rock/hard rock

Terningkast:

Tipset er basert på sesong 1

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.