Slik bytter du et vindu selv

Man kan spare mye penger på å gjøre ting i hjemmet selv, blant annet å skifte vinduer. Dette må man kanskje gjøre en gang eller to i løpet av livet, enten fordi vinduene er gamle eller forid man pusser opp eller bygger nytt. Det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre det, og de aller fleste kan klare det selv med litt veiledning.

Før du bytter et vindu
Når du skal ha et nytt vindu så er det viktig å gjøre tilstrekkelig med forarbeid. Du må også være veldig nøyaktig og ta deg god tid, slik at det blir gjort ordentlig. Du kan spare penger på å bytte et vindu selv, men ikke hvis det betyr at du må gjøre det flere ganger. Aller først må du ta av listene og måle bredde og høyde fra ytterkantene av vinduskarmen. Deretter må du planlegge hvilken retning vinduet skal åpnes. Sjekk så om vannbrette også må byttes ut, og at du har nødvendig utstyr. Når du skal bytte vinduer trenger du sag, brekkjern, dill, vater, hammer, skruer, kiler, isolasjon og tape.
Fjern det gamle vinduet
Nå er det på tide å sette i gang med selve utskifting av vinduet. Det første du gjør er å ta ut det gamle vinduet. Dobbeltsjekk at det nye vinduet ditt ikke er ødelagt og at det har riktige dimensjoner, slik at ud ikke står igjen uten vindu på slutten av dagen. Ta så ut innvendig foring, lister og isolasjon, og eventuelle spikre. Når vinduet er helt løst, kan du ta det ut, og sjekke åpningen i veggen for fukt eller råte.
Sett inn det nye vinduet
Når du står igjen med et hull i veggen, så er det på tide å sette inn det nye vinduet. Start med å sette inn justeringsskruer i bunnen og på den ene av sidene der vinduet skal sitte, og bruk gjerne også trekiler eller klosser for å holde vinduet på plass. Plasser så vinduet i åpningen og skru det fast. Sjekk at vinduet fungerer,og isoler mellom vinduet og veggen. Deretter er det bare å fore vinduet og liste utvendig og innvendig slik at det også ser pent ut.

Vipps! Så sitter du igjen med et nytt vindu. Det er altså noe steg du skal gjennom, men det er definitivt ikke en umulig oppgave. Øvelse gjør dessuten mester, og etter en gang eller to så har du nok teken på det.

vindu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.