Sommeren er her- tid for reising, avslapning-og flyforsinkelser…Nå i slutten av juni er de aller fleste av oss begynt nedtellingen til ferien-bortsett fra lærerne da som er i full gang med sin velfortjente avspaseringsperiode allerede… Noen har ventet og sett været an, andre har bestilt ferieturen for lenge siden-jeg tilhører de som bestiller tidlig-ikke bare er det oftest rimeligere, men da slipper jeg bekymre meg for tilgjengelighet og ledige plasser når ferien nærmer seg. Bekymringer har jeg nemlig nok av nr jeg skal ut på lengre reiser (som i mitt hode er alle reiser som inkluderer bruk av fly uansett destinasjon). Tenk om jeg blir syk når jeg skal reise? Hva om det blir krise på jobben? Det jeg bekymrer meg mest for er flyreisen i seg selv. jeg er IKKE særlig glad i å fly…ikke fordi jeg er redd flyet skal falle ned-men fordi jeg ikke er så glad i flyplasser-eller andre steder med mye folk uten mulighet til å bare forsvinne forsåvidt… Skrekken er at det skjer noe som gjør at jeg blir sittende i flyet eller på flyplassen i timevis, kanskje med ombookinger, dyr mat på flyplassen eller i verste fall (grøss og gru) måtte forlate flyplassen fordi flyet blir kansellert. Fordi slikt skjer nemlig. Av og til skjer det i stort omfang også…her er tre eksempler som er vidt forskjellige både i bakgrunn og konsekvenser:

Den Islandske askeskyen– i 2010 kom det pga vulkansk aktivitet en enorm askesky fra Island som ble blåst over det aller meste av Europa (se kart nedenfor). Denne skyen skapte enorme problemer for luftfarten, luftforsvar og redningstjenesten i de aller fleste europeiske land og påvirket verdensøkonomien så omfattende var den. Mange vil huske at krisen var så omfattende at et helt nytt ord/begrep oppstod- «askefast» – altså å ikke kommer seg dit man skal pga aske….

Land berørt av askeskyen- land i oransje hadde delvis stengt luftrom, land i rødt hadde helt stengt luftrom

Boeing 737 MAX skandalen-i 2019 ble et stort antall av Boeings nye 737 MAX fly satt på bakken etter to meget alvorlige ulykker-den ene i Indonesia i oktober 2018 den andre i Etiopia i mars 2019. Konsekvensene var enorme-over hele verden satt tusenvis på tusenvis med passasjerer og kom seg verken frem eller tilbake. Usikkerheten var stor og nå, flere måneder senere, er det fortsatt ikke klart når flyene blir satt inn i vanlig drift igjen…

SAS-streiken 2019 – Pilotstreik er egentlig ikke noe verken sjeldent eller dramatisk-men våren 2019 ble den betydelig mer omfattende og langvarig enn vi er vant til, og konsekvensene ble etterhvert så store at svært mange fikk merke de på kroppen, direkte eller indirekte. Her i min kommune arrangeres det hvert år en stor musikkfestival-Karmøygeddon- som trekker ca 5000 besøkende fra hele verden, med over 30 band som spiller i løpet av de tre dagene festivalen pågår. I år havnet de midt oppi streiken-og 11 av bandene skulle komme med SAS….en formidabel dugnadsinnsats med biler, minibusser osv reddet 10 av 11 band men dessverre ble det både dyrere for festivalen-og endel tilreisende publikummere måtte melde avbud…. (Festivalen ble forøvrig en suksess på tross av alt-les mer om det her Review Karmøygeddon 2019)

Når man havner i slike situasjoner blir det fort til at man tenker veldig praktisk på det som skjer rett foran seg- man tenker mat, hotell, hvordan endre reise etc. Det er først senere man tar tak i konsekvensene-men det er faktisk fornuftig å ta dette litt med i tankegangen tidlig når man er ute og reiser. Klagetjenesten Airhelp anbefaler for eksempel å bruke kamera flittig-ta bilder av deg selv når du er på gaten, ta bilder av ombordstigningskort-kort sagt, knips litt i vei når du er på flyplassen, plutselig kan bildene være om ikke gull verdt-så verdt mange kroner! Her finner du dine rettigheter når flyet blir kansellert!

Når jeg skal på tur liker jeg å lage et kart over barer med godt ølutvalg… Foto: Privat

Nå var det ikke meningen å skremme noen fra å reise på ferie her- det overveldende flertall av flyvninger idag blir faktisk gjennomført både presist og trygt, og er en fin start på ferien. God Sommer og fin ferie!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.