Stoler vi på flyselskapenes vurderinger?

Fly tar av

Jumbojet tar av

Nå har altså flyselskapene mulighet til å selv avgjøre om de vil fly eller ikke, unntatt ved de høyeste konsentrasjonene av partikler(aske) i luften. Dette kommer utvilsomt etter meget hardt press fra flyselskapenes organisasjoner/lobbyister pga de store økonomiske konsekvensene dette har hatt. Også i media har vi sett f.eks Kjoos fra Norwegian og en SAS kaptein stå frem og mene at forbudet har vært for strengt håndhevet.

(Idag(22.april) ser vi at dette får endel merkelige utfall, hvor noen selskaper flyr og andre ikke….)

Resultatet så vi allerede tirsdag- når SAS forstod at de plutselig satt med ansvaret viste de ansvar og snudde flyene rundt ved tegn tilpotensiell fare, det er betryggende. Men ikke uventet kommer flygerne nå på banen og protesterer – de frykter at de skal bli presset til å gjennomføre flyvinger fodi det er så dyrt å snu/ikke fly for arbeidsgiver. Og det er en frykt man kan forstå.

Å blande kommersielle og sikkerhetsmessige hensyn setter liv i fare», skriver European Cockpit Assosciation (ECA) i en pressemelding.
ECA representerer mer enn 39000 flygere fra 38 europeiske land.

SAS virker å ta dette alvorlig:
Hvis vi velger å kjøre flyene på egen risiko, så er det fordi vi vurderer det som hundre prosent sikkert, sier basesjef i SAS, Eivind Bjurstrøm.

Det som er klart er at man nå har flyttet ansvaret nedover, og det er ofte en mer effektiv beslutningsmetode- men er den like sikker???

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.