Systemet viktigere enn mennesket-for de som trenger systemet

burka afghanistan

Kvinne med burka i Afhanistan, foto Steve Evans-Wikipedia Commons

Biskop Kvarme har kastet seg inn i Maria Amalie debatten som raser for tiden og uttaler at:
«Den restriktive asylpolitikken som er blitt ført i Norge de siste to årene, har ført til at systemet er blitt mer viktig enn menneskene. «
Også Venstres nestleder Hege S.Larsen uttrykker det samme og sier at
«- Dette må ta slutt. Systemet skal ikke settes over menneskene. Det er der for å hjelpe dem»

Nå er det ikke vanskelig å si seg enig med ovennevnte, særlig i saken vedrørende Maria Amalie. Men sett i et større perspektiv-er det egentlig sant?

Historisk sett har en human asylpolitikk hatt bred støtte i det Norske folk, også sett i europeisk sammenheng. Fremskrittspartiet blir av mange sett på som «høyreekstreme» i debatten om innvandring/asyl her i Norge, men ser vi på resten av Europa er situasjonen mye mer tilspisset. Partier som Nasjonal Front i Frankrike, Frihetspartiet i Østerrike, Vlaams Belang i Belgia og Nasjonalistpartiet i Storbritannia får millioner av stemmer og de har en retorikk og politikk som får Frp til å blekne. Det sitter valgte representanter i Europaparlamentet som mener båtflyktninger fra Afrika skal senkes og gis en gummibåt for å padle seg hjem!

Også i Norge spisser argumentasjonen og «frontene» seg til dessverre. Debatten dreier seg mer og mer over på religion og detaljer (som burka) heller enn å dreie seg om i hvilken grad vi i Norge kan vise medmenneskelighet og med hvilke midler det skal gjøres. Debatten foregår ofte mellom ytterpunktene i debatten, hvor den praktiske tilnærmingen glemmes til fordel for de prinsippielle spørsmålene, mellom parter som uansett ikke blir enige.

På mange måter er Maria Amalies sak blitt en test for den modellen vi har i Norge idag-en modell som har åpenbare mangler. Det er noe galt når tusenvis av mennesker lever papir-og rettsløse i dette landet. Det er noe galt når regjeringen må sende busslaster og fly med urettmessige asylsøkere ut av landet for å avlaste systemet. Hvem går dette mest ut over? Jo, det går utover de som har rett på opphold, de som trenger hjelpen ALLER mest. De blir stigmatisert og havner i en «uendelig» kø som gjør integreringen vanskeligere og holdningene hos «folk flest» hardere. I perioden 2006-2009 opplevde Norge en sterk økning i antallet som søkte opphold/asyl, og dette har gjort noe med oss, det merker en både på media og ikke minst i dagligtale. For selv om antallet som får innvilget asyl/opphold ikke påvirkes så mye av den store økningen søkere, påvirkes systemet og holdningen til det. Og et troverdig fungerende system med bred støtte blant folk flest er det de som virkelig trenger hjelp trenger mest av alt.

For enten man vil innrømme det eller ikke er det også sånn at det medfører problemer og utfordringer å ønske nye landsmenn velkommen. Det er en utfordring når 40% av elevene i grunnskolen i Oslo er minoritetsspråklige. Det er et problem når Oslopolitiet i 2009 rapporterer at av 41 overfallsvoldtekter i Oslo siste 3 årene er alle 41 begått av ikke-vestlige gjerningsmenn. Dette påvirker vår holdning til asylinstituttet og vil over tid ramme de svakeste, de som asylinstituttet skal hjelpe. Utfordringene og problemene må tas på alvor, og ikke avvises fordi de er prinsippiellt eller etisk vanskelige å forholde seg til.

Derfor er det viktig at systemet har tillit, både blant vi som skal støtte det og de som er avhengige av det-for det er svært mange som er avhengige av det. Derfor er systemet viktigere enn enkeltmennesket-hvor ubehagelig det enn kan være.

Enig eller uenig? Post en kommentar med DIN mening!

Kilder på nett:
aftenposten.no/nyheter/uriks/article3169484.ece
abcnyheter.no/node/93285
www.nrk.no/nyheter/1.6567955
vg.no/nyheter/innenriks/elevavisen/artikkel.php?artid=10012658


8 Comments on Systemet viktigere enn mennesket-for de som trenger systemet

  1. jeg er enig med deg, men det at andre land og politiske partier i andre land har en strengere innvandringspolitisk rettferdiggjør ikke hvordan Frp forholder seg til innvandrere og faktisk bevist separer dem fra samfunnet, ifjor sommer (juni- august) kom de med en rekke forslag som virkelig begrenser minoritetens rettigheter sammenlignet med resten av majoriteten og det skaper kun mer skille og fremmedhet overfor hverandre. Jeg er helt enig med deg i at Maria Amalie er et stemme for mange andre papirløse, hvorfor i all verden skal en saksbehandling ta hele 6 år og i verste tilfeller opp til 10 år, i løpet av de årene har faktisk de så kalte papirløse skapt seg et liv og funnet seg til rette i dette landet, skal dem igjen blir frarøvet livet? men dette går mest ut over barna, som går på skolen, får seg venner, blir norsk til de grader det er mulig og plutselig har dem ikke rett til å være den de er lenger fordi deres foreldre er papirløse?! dette er trist og det burde være et eller annet lov som tok være på de barna, som kunne være et stemme for deres rettigheter. Helt forståelig at ikke alle kan få opphold, men gi avslag i løpet av 2 år og ikke vent hele 6 år for så å en dag bestemme deg for å sende X hjem, slike handlinger berører ikke et enkelt menneskes liv men gjerne de rundt også, samfunnet generelt, på tide å revurdere og fornye politikken.

  2. potetmos // 21/01/2011 at 9:39 pm //

    Vi bør hjelpe flestmulig,mye er vår feil i vesten at de havner her. vi kriger i irak afg,ikke rart de flykter fra sine hjem. vi må ikke glemme at vi forsatt er største utvandrerne i hele europa. det er ikke mennskene som er feil,som vil til norge,det er systemet .vi alle utnytte i fattiger fattige land,fremfor hjelpe de.vi gir disse par mrd og stjeler mye mer. norge har innvistert 3000 mrd i utlandet.mye i fattige land.ikke rart fattige blir enda fattigere,de vil klart strømme til vesten. vi bør da ta imot fleste.

  3. Om en gruppe definerer ett politisk program/ideologi som innebærer at alle som ikke lar seg overbevise skal undertrykkes og betale tilleggsskatt, eller drepes om de ikke aksepterer dette, vil de da få formidle sitt budskap fritt?

    Ikke?

    Hvordan kan det da ha seg at Islam kan forkynnes fritt i Norge?

    Riktig nok finnes det liknende befalinger i de andre Abrahamske religionene men det er en viktig forskjell. Det er akseptert blant troende at bibelen er skrevet av mennesker inspirert av høyere makter, og det gir rom for tolkning. Koranen er derimot betraktes som et direkte diktat fra gud, uten rom for tolkning. Selvfølgelig er det ikke umulig at Islam kan reformeres, men det er ikke vårt ansvar i Europa å tilby en slagmark for dette. Innvandring generelt er ikke noe problem, men det er problematisk å ta imot store mengder mennesker som aspirerer til et totalitært samfunn.

    Mht Maria er det en helt annen sak. Når vi har en utlendingslov skal denne følges, og anvendes likt på alle. Det som først og fremst er kritikkverdig er at hun og hennes familie ikke har blitt hjemsendt for mange år siden. Samtidig er det ikke noe stort problem for russere med kvalifikasjoner for og tilbud om jobb å få oppholdstillatelse i Norge. Hadde hun utnyttet de mulighetene lovverket gir hadde dette vært løst i stillhet for lenge siden. Hun har bare seg selv, og kanskje familien, å skylde for at hun har satt seg i den situasjon at hun strengt tatt skal måtte vente i noen år før en oppholdstillatelse kan innvilges fordi hun har brutt utlendingsloven.

  4. HANNE NORDNES // 21/01/2011 at 8:12 am //

    Ingen kan komme og si Norge har en streng asylpolitikk.
    Den er alt for snill.

    HANNE

  5. Världen kommer alltid att vara i kris och vara fullt av flyktingar. Människor kommer alltid att behöva hjälp. Men här uppe i norden och resten av europa måste tänka på hur många människor vi igentligen kan ta in. hvis vi fortsätter så här så blir det förr eller senare Norrmänn, Svenskar och andra europeare minoriteter i sina egna länder.

  6. glefz // 21/01/2011 at 6:24 am //

    Maria Amelie ble et politisk problem da hun var ressurssterk nok til å utgi en bok om de papirløses situasjon. Fra da av ble det jobbet aktivt i kulissene for å få henne ut…kontakt med Russland og gode greier.

    Skremmende østblokkpolitikk.

  7. Håkon // 18/01/2011 at 1:45 pm //

    Marie Amalie bør ikke få bli i Norge fordi hun er svak. Faktisk fremstår hun ikke som svak i det hele tatt, men heller godt over middels ressurssterk.

    Nun bør derfor ikke stille i samme kategori som folk som får opphold i Norge pga at de TRENGER det. Hun bør derimot komme i kategorien som får opphold i Norge fordi VI TRENGER HENNE.

    Dette skjønner folk flest, og for de fleste er det også dette som gjør at man ønsker at hun skal få opphold.

    Men systemet skjønner det ikke.

    Så er det den detaljen at hun kom til Norge ulovlig. Vi ønsker ikke at folk skal presse seg inn på den måten, enten de er ressurssterke eller ikke. Men siden hun var mindreårig og med foreldrene da hun kom, mener jeg at hun ikke kan straffes for dette.

    Foreldrene, derimot, burde visst bedre, og burde vært sendt ut på dagen, uten rett til familiegjenforening senere.

    Men Maria burde fått mulighet til å behandlet saken sin som om hun ikke hadde kommet inn ulovlig (dvs som om hun fortsatt var i Russland), og så fått innreisetillatelse basert på at VI TRENGER HENNE.

    Hvis reglene ikke tillater dette, er det på tide å endre reglene, slik at vi kan gi opphold til flere slike som Maria. Jo fler jo bedre.

    Om hun så, etter at foreldrene evt ble utvist, valgte å reise til Russland for å bo nær dem, ville det være opp til henne.

  8. Terje // 18/01/2011 at 1:12 pm //

    Norge er vel også et mer sosialistisk land enn mange andre i Europa, men i et sosialistisk system er det ikke noe som heter individ. Det er grupperinger, likhet og helst ingen forskjeller. Her ser vi det i praksis.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.